Ministarstvo poljoprivrede: Stočarima se može obezbijediti hitna pomoć za jun i jul

Povodom aktuelnog problema poremećaja na tržištu nastalog povećanjem cijene stočne hrane, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede čvrsto stoji u namjeri da pomogne  našim  proizvođačima i u tom cilju preuzima sve aktivnosti kako bi pomogli i pružili podršku radi obezbjeđivanja održivosti ovog sektora.

Na današnjoj sjednici KEP-a u Vladi Crne Gore, ministar Aleksandar Stijović uputio je dodatni apel Ministarstvu finansija kako bi se što urgentnije pružila podrška poljoprivrednom sektoru iz budžetskih rezervi zbog nastale situacije na tržištu.

“S namjerom što bolje koordinacije i pronalaženja zajedničkog rješenja danas su predstavnike udruženja stočara primili državni sekretar Nebojša Veličković, direktor Direktorata za poljoprivredu Miroslav Cimbaljević i načelnik Direkcije za stočarstvo Ranko Bogavac, gdje je predočeno da Ministarstvo relociranjem sredstava iz agrobudžeta može obezbjediti maksimalno sredstva za podršku za mjesece jun i jul nakon usvojenog agrobudžeta, sa obzirom da ova sredstva nisu planirana u okiru redovnih mjera i kroz njih bi bila obezbeđena hitna pomoć  za ovaj sektor” navode iz Ministarstva.

Predstavnici Ministarstva su iskazali razumijevanje, naglasivši da poremećaj na tržištu pogađa i druge sektore, te da će ne pristajući na ucjene uložiti maksimalne napore da u skladu sa mogućnostima pronađu rešenje i pruže podršku našim poljoprivrednicima.

Podsjećamo da je na osnovu spiskova mljekara i sirara za april 2021. godine ukupna količina otkupljenog mlijeka od 1.666 kooperanata iznosi 2.208.340 litara.

Na osnovu spiskova za premiju za preradu mlijeka na gazdinstvu prosječna mjesečna količina prerađenog mlijeka od 1.949 prerađivača mlijeka iznosi 3.060.83,34 litara.

Iz navedenog proizilazi da subvencija od 0,01 €/litru mlijeka za proizvođače mlijeka koji predaju mlijeko mljekarama i sirarama na osnovu navedenih količina mlijeka daje iznos od 22.083,40€ (2.208.340lit x 0,01€) za jedan mjesec.

Kada je riječ o količinama mlijeka koje se prerađuju na poljoprivrednim gazdinstvima, a koje su prema analizama sektora veće od količina mlijeka predatog odobrenim i registrovanim objektima za preradu, subvencija od 0,01 €/litru mlijeka za planirani period, a na osnovu spiskova za premiju od 2020. godine daje iznos od 30.600,83€ (3.060.83,89 lit x 0,01€).

Važno je znati da je za potrebe pružanja pomoći proizvođačima mlijeka u Crnoj Gori za 1 mjesec, na svaki jedan cent dodatne subvencije neophodno obezbijediti doadtnih 52.684,23€

Ministarstvo poljoprivrede već obezbedjuje subvenije od 0,10 € (10 centi po litru mlijeka) kroz mjere agrobudžeta,i dodatni cent za količine preko 5000 litara mlijeka, dok većina opština subvencionira 0,02 – 0,03.  

Kao što smo već naveli ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede relociranjem sredstava iz agrobudžetskih mjera može opredjeliti  za privremenu podršku od 2 centa za 2 mjeseca što iznosi 210.736,92 € za mjesece jun i jul nakon usvajanja agrobudžeta.

Za dodatnu podršku, sa obzirom da se radi o vanrednim okolnostima koje su pogodile kako sektor proizvođača mlijeka, tako i  tov goveda, sektor svinjogojstva, sektor živinarstva i vještački uzgoj ribe neophodna su značajna sredstva iz budžetskih rezervi.

Ministarstvo finansija zbog još uvjek aktuelne mjere privremenog finansiranja nije u mogućnosti da pozitivno odgovori na zahtjev Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprirede.

Zahtjev stočara, proizođača mlijeka, za trajno povećanje subvencije u iznosu od  5 centi po litru predstavljao bi mjesečni trošak od 263.421,15 eur mjesečno ili 3.161 053,08 eur na godišnjem nivou samo za mljekarski sektor u okviru stočarske proizvodnje.

“Još jednom napominjemo da će ministarstvo učiniti sve u okviru svojih mogućnosti da se da podrže poljoprivredni proizvođači,  ali da  nikada neće posmatrati samo jedan sektor niti ga favorizovati na bilo koji način,  već svaki sektor koji se nađe u problemu tražeći i privremena i sistemska rešenja kako bi se obezbjedilo očuvanje i unapređenje poljoprivredne proizvodnje u Crnoj Gori”, zaključeno je u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button