Ministarstvo: Vojinović zakonski razrješavao, “dušebrižnici” nijesu nadležni za to - Volim Podgoricu

Ministarstvo: Vojinović zakonski razrješavao, “dušebrižnici” nijesu nadležni za to

Povodom sve učestalijih inicijativa pojedinih medija, NVO sektora i nekih državnih organada se “ožive” stari prijedlozi o razrješavanjima direktora škola, Ministarstvo prosvjete (MP) je izdalo saopštenje.

“Kada Prosvjetna inspekcija utvrdi da je povrijeđen zakon ili drugi propis, saglasno članu 4, stav 1 tačka 2 Zakona o prosvjetnoj inspekciji nadležna je da predloži razrješenje direktora obrazovno-vaspitne ustanove u slučajevima propisanim Opštim zakonom o obrazovanju i vaspitanju” ,kazali su oni.

Dodaju da članom 83 stav 1 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju propisano je da se direktor javne ustanove može razriješitiu 18 slučajeva ako se ne pridržava zakona ili krši zakon.

“Ovo je obligatorna odredba, nije imperativnog karaktera, daje mogućnost ali ne i obavezu da je ministar dužan da razriješi direktora obrazovno-vaspitne ustanove”, kazali su iz MP-a.

Kažu u postupku odlučivanja o odgovornosti direktora ustanova, moraju se uzeti u obzir sve činjenice i okolnosti koje su od značaja za rad škole.

“Tako se razmatraju dotadašnja postignuća škole i učenika, težina i vrsta utvrđene nepravilnosti, izvještaj o internoj i eksternoj evaluaciji rada škole i sve ostale okolnosti koje su od značaja”, kazali su oni.

Rekli su da prilikom razmatranja svih prijedloga Prosvjetne inspekcije, ministar Vojinović je uzeo u obzir i dosadašnju sudsku praksu.

“Naime, skoro sva rješenjao razriješenju Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Ministarstva prosvjete koja su donijeta na prijedlog Prosvjetene inspekcije su od nadležnih sudova poništena što za posledicu ima veliku materijanu štetu za državni Budžet”, saopštavaju oni.

Vojinović svoje pravo da bira i razriješava direktore do 1. maja ove godine, prema njivoim riječima koristio je u skladu sa zakonom.

“To što ministar nije uvažio sve prijedloge Prosvjetne inspekcije za razrješenja direktora, ne znači da je radio nezakonito ili da je zloupotrijebio funkciju.Sve i da jeste, za to nijesu nadležni ovi “dušebrižnici” već nadležni državni organi”, kazali su.

Dodaju da ih i čudi sada interesovanje NVO sektora, nekih medija, Prosvjetne inspekcije i javnostiza predmete koji su stari po nekoliko mjeseci ili godinu i vjeruju da će ovo saopštenje edukativno uticati na one koji zlonamjerno ili netačno tumače propise.

“Podsjetićemo da je Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta u julu 2021. godine razriješilo 187 direktora obrazovno-vaspitnih ustanova na teritoriji Crne Gore, nakon čega su se obratili sudskim organima.Jedan dio postupaka je okončan i donijete su pravosnažne presude u kojima je Ministarstvo prosvjete, kao pravni nasljednik MPNKS, izgubilo spor. Ostali postupci su u toku pred nadležnim sudovima u Crnoj Gori”, zaključili su u saopštenju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com