MITRIĆ: Pitanje povjerenja Vladi prioritet, vanredni izbori neizbježni

Prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi je već podnijet i on će se po redosledu prvo razmatrati, pa onda ovaj zahtjev za raspuštanje Skupštine, kazao je nekadašnji predsjednik Ustavnog suda Crne Gore Blagota Mitrić.

Mitrić je podsjetio na ustavne odredbe da se Skupština ne može raspustiti za vrijeme ratnog ili vanrednog stanja, ako je pokrenut postupak glasanja o nepovjerenju Vladi, kao ni u prva tri mjeseca od konstituisanja i tri mjeseca prije isteka mandata.

“Predlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi je već podnijet i on će se po redosledu prvo razmatrati, pa onda ovaj zahtjev za raspuštanje Skupštine. Za mene je sasvim izvjesno, i kao građanina i kao pravnika, da će predlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi biti prihvaćen, i kada bude izglasano nepovjerenje Vladi tog komenta prestaje redovni mandat Vladi i onda obavlja rad do izbora nove vlade. Ona se od tog momenta, prema univerzalnim pravnim pravilima u parlamentarnim demokratijama, nalazi u takozvanom tehničkom mandatu, i nema pravo da donosi bilo kakve važnije odluke, a kamoli tako fundamentalne kao što je raspuštanje Skupštine”, rekao je Mitrić za RTCG.

MITRIĆ: Manjinska vlada nije u skladu sa Ustavom Crne Gore

Međutim, predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, za čiju smjenu je takođe podnijeta inicijativa, odlučio je drugačije, sazvao je tri vanredne sjednice Skupštine, ali prvu na zahtjev Vlade, na kojoj će se odlučivati za 3. februar u 11 časova, sa dvije tačke dnevnog reda: Predlog za razrješenje potpredsjednika Vlade CG, Dritana Abazovića i Predlog za izbor potpredsjednika Vlade CG i ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića.

Druga sjednica zakazana je, takođe, na zahtjev Vlade Crne Gore, za 4. februar u 10 časova sa jednom tačkom dnevnog reda – Predlog Odluke o skraćenju mandata Skupštine Crne Gore.

I treća, na zahtjev 31 poslanika, za 4. februar u 11 časova sa dvije tačke dnevnog reda: Predlog da se glasa o nepovjerenju 42. Vlade Crne Gore i Predlog zakona o dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi

“Ustav u članu 92 to jasno sadrži i formalno pravno može da se podnesepredlog za raspuštanje Skupštine Crne Gore ali ako se bude išlo propisanim redosledom, i ako glasanje o nepovjerenju Vladi bude imalo očekivani epilog, onda je predlog za raspuštanje Skupštine Crne Gore pravno suvišan”, kaže Mitrić.

Mitrić kaže da su ovakvim situacijama prijevremeni parlamentarni izbori neizbježni.

“Sistematskim tumačenjem prvo člana 110, pa 107 pa člana dva Ustava dolazimo do zaključka da su obavezni prijevremeni parlamentarni izbori i da je Skupština dužna da obavijesti predsjednika države o tome ishodu a onda je predsjednik države dužan da raspiše prijevremene parlamentarne izbore za novi saziv Skupštine. Član 105 jasno propisuje ostavku i razješenje Vlade. Ako pada čitava Vlada, onda su obavezni prijevremeni parlamentarni izbori”, objašnjava Mitrić.

loading...

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com