Mitropolit Joanikije: SPC nije diskriminisana, ali položaj nije zadovoljavajući - Volim Podgoricu

Mitropolit Joanikije: SPC nije diskriminisana, ali položaj nije zadovoljavajući

Mitropolit crnogorsko primorski Joanikije u emisiji Pres plus rekao je da do danas nije imao susrete sa predsjednikom države Milom Đukanovićem.

On je istakao da sveštenstvo i vjernici Srpske pravoslavne crkve nisu privilegovani, a da je želja crkve da se država prema svima odnosi jednako. Smatra da postoji odvojenost crkve i države u Crnoj Gori, ali da je neophodna međusobna saradnja i komunikacija.

“Nisam imao susret sa Milom Đukanovićem, niti je on bio zainteresovan, a ni ja. Ne želim nikom nikakvo zlo. Čovjek je predsjednik države i jedne jake partije, to moramo uvažiti. Ipak, mislim da je vrijeme da ode sa te funkcije“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, iznenadili su ga i povrijedili potezi bivšeg predsjednika države Filipa Vujanovića.

“On je obrazovan pravnik, intelektualac, i dobar čovjek. Zato me iznenadilo, negdje povrijedilo, to što je dao podršku onom nakaradnom Zakonu. On je kao čovjek vlasti i poslušnik Đukanovića dao političku izjavu, koja je imala težinu, budući da je poznat kao dobar pravnik. Iznenadio me je kada je toliko podrivao priču o Temeljnom ugovoru, da je to bilo nepristojno“, poručio je Joanikije.

On smatra da je govor mržnje kada pojedini mediji i dio javnosti naziva SPC crkvom Srbije.

Objasnio je da je SPC jedna institucija, jedinstvena cjelina koja djeluje na cijelom prostoru svoje jurisdikcije, i ne treba da se da krivotvori njeno ime.

“To je u suštini govor mržnje, kada se neko zove drugim imenom. Na taj način žele da protumače da smo neka politčka organizacija. Ne mora niko da nas voli, ali normalan čovjek bi trebalo da uvaži naše vjekovno postojanje“, kazao je mitropolit.

Država i crkrva u Crnoj Gori, kako je rekao, jesu i nisu odvojeni.

“To je malo dvosmisleno, šta znači odvojenost. To bi trebalo da znači da se svako bavi svojim poslom iz svoje nadležnosti. Kako god okrenemo, bavimo se istim narodom. Građani koji se izjašnjavaju kao vjernici, jesu i građani. U tom smislu potrebna je saradnja. Dobro je što imamo Zakon o slobodi vjeroispovjesti, gdje crkva i država, uvažavajući jedna drugu, uspostvaljaju zvaničnu komunikaciju i saradnju, poštovanjem odvojenosti. Uostalom bavimo se istim narodom, i trebalo bi da imamo saradnju“, kazao je on.

Mitropolit Joanikije smatra da će žalba podnesena Ustavnom sudu povodom potpisivanja Temeljnog ugovora biti odbačena.

On je kazao i da su mnogi optuživali ckrvu, pokušavajući da je zbrišu sa lica zemlje, ali nisu uspjeli.

“Mi se nismo aposlutno miješali u kadrovsku politiku. Bilo je nešto oko premijera Krivokapića, jeste da je bila komunikacija prije osnivanja te vlade. Nama je bio interes da se osnuje Vlada. Ko je bio mandatar, izabran je. Premijer Krivokapić kao hrišćanin i to je isticao, da hoće u Vladi hrišćane, ljude od struke i autoriteta…Ali mi se nismo miješali“, rekao je on, dodajući da ta „Vlada kako je radila tako je i prošla“.

Sveštenstvo i vjernici SPC nisu, navodi on, privilegovani, ali je želja crkve da država prema svima odnosi jednako.

“Ne možemo ni reći da je SPC diskriminasana, ali položaj nije zadovoljavajući. Vlada je nedavno uskratila igumanu manastira Dajbabe ulazak u zemlju. On je Rus, koji je tu 20 godina, izuzetan pastir, teolog… Zvanično obrazloženje zašto je protjeran nismo dobili. Nezvanično su nam rekli da se u toj crkvi okupljaju „svakakvi“ ljudi. Tog čovjeka ne interesuje politika, on je intelektualac, od duhovnih vrijednosti“, rekao je on, dodajući da je Mitropolija podnijela žalbu.

Izvor: Politika

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com