MOBILIZACIJA U UKRAJINI JOŠ RIGOROZNIJA: Predviđene oštre kazne za one koji izbjegnu poziv - Volim Podgoricu

MOBILIZACIJA U UKRAJINI JOŠ RIGOROZNIJA: Predviđene oštre kazne za one koji izbjegnu poziv

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je zakon o mobilizaciji u Ukrajini kojim se uvode znatno rigoroznije mjere od prethodnih.

Ranije je  Aleksej Gončarenko javio da je Ukrajina usvojila zakon o pooštravanju mobilizacije.

Predlog zakona o mobilizaciji, sa rekordnim brojem amandmana – oko 4.000, nailazio je na otpor javnosti zbog brojnih drakonskih mjera, uključujući i oštre kazne za izbjegavanje regrutacije.

U Ukrajini dugo nisu mogli da usvoje ovaj zakon. Prva verzija je poslata na doradu, a druga je početkom februara usvojena u prvom čitanju. Druga verzija, za razliku od prethodne, ne predviđa regrutaciju invalida, ali značajno pooštrava sam proces.

Od sada vojni obveznici imaju rok od 60 dana od dana stupanja na snagu zakona da lično ili elektronskim putem ažuriraju podatke u vojnom registru.

Poziv će se smatrati primljenim i bez ličnog uručenja, npr. ako lice nije zatečeno kod kuće, a datumom “uručenja” smatraće se dan kada je stavljen pečat o nemogućnosti dostavljanja.

Svi muškarci od 18 do 60 godina su u obavezi da sa sobom nose isprave o vojnoj evidenciji i da ih predoče na zahtev službenika vojnih registra, policije i graničara.

Za kršenje svih ovih normi predviđeno je nekoliko vrsta sankcija – od velikih novčanih kazni, preko uskraćivanja prava na upravljanje automobilom, do prisilnog dovođenja u vojnu kancelariju preko policije.

Među licima koja ne mogu biti mobilisana našli su se skoro svi službenici organa reda, npr. policajci, pomoćnici poslanika i vlasnici strateških preduzeća, to jest, svi veliki preduzetnici.

Ukrajina je najavila opštu mobilizaciju ubrzo posle početka sukoba sa Rusijom u februaru 2022. godine, ali je hiljade muškaraca od tada uspjelo da pobjegne. Posle neuspjele kontraofanzive prošlog ljeta, Kijev očajnički pokušava da popuni svoje redove, tražeći mobilizaciju do 500.000 novih regruta.

Ruska vojska je procijenila da je do kraja februara Ukrajina ostala bez više od 444.000 vojnika. Ukrajinski predsjednik tvrdio je da je samo 31.000 ukrajinskih vojnika ubijeno u dvije godine neprijateljstava sa Rusijom, što je broj koji su čak i mediji koji podržavaju Kijev nazvali nevjerovatno malim.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com