MUK: Obećali profesionalizaciju, a dijele rukovodeće pozcije po partijskim kvotama - Volim Podgoricu

MUK: Obećali profesionalizaciju, a dijele rukovodeće pozcije po partijskim kvotama

Politička imenovanja rukovodnog kadra suprotna su obećanjima o profesionalizaciji, saopšteno je danas iz Instituta alternativa (IA).

“Najave raspodjele starješinskih i visokorukovodnih pozicija suprotne su ranije najavljivanom otvaranju uprave, ohrabrivanju najboljih da dobiju posao i profesionalizaciji državne uprave. IA je ranije ukazivao da licitiranje imenima i partijskom pripadnošću prilikom popune rukovodećih pozicija, naročito onih koje podliježu javnom konkursu, nije u duhu profesionalizacije niti privlačenja najboljih kadrova”, navodi se u saopštenju IA koje potpisuje Milena Muk.

Iz IA su kazali da prema Zakonu o državnim službenicima i namještenicima, radna mjesta starješina organa i visokog rukovodnog kadra, primjera radi, direktora uprava i njihovih pomoćnika, popunjavaju se na osnovu javnog konkursa, u skladu sa prethodno propisanom procedurom koja podrazumijeva pravo svih koji ispunjavaju uslove konkursa da se prijave na ta mjesta, i da budu ocjenjivani isključivo u odnosu na određene rukovodne kompetencije i druge neophodne uslove za zasnivanje radnog odnosa.

“Informacije koje su procurile šalju poruku da su te i druge pozicije javnog sektora predodređene i dogovorene u odnosu na svojevrsne “partijske kvote”. To je bila i ranija praksa Demokratske partije socijalista (DPS) i koalicionih partnera”, kazali su iz IA.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su rekli i da smo godinama svjedočili lošim posljedicama takvog pristupa i sklonosti da se partijski interesi podrede javnom interesu.

“Izgovor da pozicije koje su u petogodišnjem ili četvorogodišnjem mandatu nijesu dovoljno privlačne za stručni kadar nije ubjedljiv, naročito jer rukovodioci u državnim organima po isteku mandata imaju pravo da budu raspoređeni na druga radna mjesta i postoje zakonski mehanizmi da im se omogući pravna sigurnost i uslovi koji neće odvraćati visokokvalifikovane kandidate da se prijavljuju na konkurse. Političke partije bi trebalo da rade na poboljšanju tih uslova i pravne sigurnosti rukovodećih pozicija, kako bi se omogućila neophodna ekspertiza i kontinuitet državne službe nezavisno od političkih promjena, ali i spriječile situacije da kada god se promijeni vladajuća većina ona se suoči sa “opozicijom” na formalno ekspertskim rukovodnim pozicijama. U suprotnom, ukoliko su informacije o raspodjeli mjesta tačne, mi ostajemo u začaranom krugu partijskih raspodjela”, poručili su iz IA.

Oni navode da su u decembru 2020. godine u analizi “Ka upravi po zaslugama, a ne po mjeri partija” ukazali da se time stvara alibi da svaka nova vlast po sličnoj matrici vrši imenovanja uz izgovor da su oni prije nje radili isto.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com