MUP: Pet istina o pet manipulacija

Ministarstvo unutrašnjih poslova oglasilo se danas kako bi pojasnili detalje Odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom, kao i izmjene i dopune Zakona o registrima prebivališta i boravišta.

Kazali su da nije tačno da se Odlukom o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom mijenja Zakon o crnogorskom državljanstvu, već da se tom Odlukom pomenuti zakon štiti, jer je važeća odluka protivzakonita i neustavna.

Istakli su da nije tačno ni da se Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta i boravišta oduzima crnogorsko državljanstvo.

 

“Nijednom crnogorskom državljaninu, ma gdje on živio, po osnovu izmjena i dopuna zakona o registrima prebivališta i boravišta neće biti oduzeto crnogorsko državljanstvo. Paradoksalno je i objašnjavati da se nekome na ovaj način može oduzeti nacionalni identitet. Oni koji budu izbrisani iz registra prebivališta gube biračko pravo, ali ne trajno. Oni ga mogu ponovo vratiti kada se nastane na teritoriji Crne Gore. Izmjene i dopune zakona ne odnose se na ljude koji su na privremenom radu u inostranstvu, studente, pomorce, sportiste, već one koji su trajno i sudbinski vezali svoje živote za neku drugu državu. Ponavljamo, i u tom slučaju, neće izgubiti crnogorsko državljanstvo”, dodaju iz MUP-a

Iz tog Vladinog resora su kazali i kako su netačni navodi da se Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta i boravišta vrši diskriminacija.

“Moglo bi se čak argumentovano reći da je ranije vršena diskriminacija i to po partijskoj osnovi. Građani i građanke su i te kako brisani iz biračkog spiska po osnovu gubitka prebivališta i to ciljano i selektivno. Navedene izmjene i dopune kao svoj target nemaju nijednu nacionalnu ili vjersku grupu, već imaju za cilj da urede osnovni registar prebivališta koji jedna država vodi. Bez uređenja registra prebivališta nema ni uređene države. Neuređen registar prebivališta otvara prostor za političke manipulacije i inženjering.”

Poručili su i da se Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta i boravišta ne krše međunarodni standardi.

“Svaka država ima autonomno pravo da uređuje pitanje državljanstva i registra prebivališta kao uslova za biračko pravo, na način na koji misli da je u njenom interesu. U krajnjem, Ustav Crne Gore je jasan, i mislimo da je poštovanje Ustava mjera patriotizma”, dodali su iz MUP-a.

Negirali su i optužbe da se aktima u proceduri vrši “izdaja Crne Gore”.

“Odluka o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom je tokom prošle godine bila smetnja za prijem o crnogorsko državljanstvo za 17 lica. Toliko o priči o etničkom inženjeringu. Uređivanje registra prebivališta, ponavljamo, bez oduzimanja državljanstva bilo kom licu, uz jasan pravni postupak, sa svim garancijama je zahtjevan posao koji je nesporno u javnom interesu. Svaka ozbiljna javna politika mora biti zasnovana na pravilnim statističkim podacima. Bez preciznog registra prebivališta javne politike u sferi zdravstva, socijale, fiskaliteta itd, nalaze se u magli.”

“Kome sve gore navedeno nije jasno, nije mu jasno ni šta je država”, zaključili su iz MUP-a.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button