MVP: Radulović naglasio značaj politike dvostrukog kolosjeka NATO prema Rusiji

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović učestvovao je danas na sastanku ministara vanjskih poslova NATO u Republici Letoniji. Radulović je poručio da su transatlantska veza, jedinstvo i solidarnost ključni za zajedničku odbranu i bezbjednost.

Šefovi diplomatija država članica Alijanse su na sesijama ministarskog sastanka razgovarali o pitanjima vezanim za evroatlantsku bezbjednost i sljedećim koracima u implementaciji zaključaka junskog, a u susret NATO samitu u Madridu sredinom 2022. godine.

U pogledu usvajanja sljedećeg Strateškog koncepta, šef crnogorske diplomatije je ukazao na centralnu ulogu koju transatlantska veza, jedinstvo i solidarnost imaju za zajedničku odbranu i bezbjednost.

Naglasio je da su tri ključna zadatka NATO-a – kolektivna i kooperativna bezbjednost, te upravljanje krizama i dalje relevantna, ali da ih treba prilagoditi novom bezbjednosnom okruženju. S tim u vezi, istakao je da je potrebno da dokument obuhvati sve izazove i rizike, uključujući i one koji nisu bili obuhvaćeni Strateškim konceptom iz 2010. godine.

Takođe, naglasio je da bi poseban fokus trebalo da bude na jačanju otpornosti saveznica, ali i saradnji s partnerima, u prvom redu Evropskom unijom.

Tokom sesije bilo je riječi i o Rusiji u kontekstu aktuelne situacije na granici s Ukrajinom.

Radulović je ponovio podršku politici otvorenih vrata i Ukrajini kao partneru, naglasivši značaj nastavka politike dvostrukog kolosjeka Alijanse prema Rusiji.

Po pitanju neproliferacije, kontrole naoružanja i razoružanja, Radulović je istakao posvećenost Crne Gore ovom pitanju i našem zalaganju za primjenu svih međunarodno-pravnih instrumenata koji regulišu ovu oblast.

Govoreći o toj temi, ponovio je stav Crne Gore da se pokušaji da se naruši ili čak pronađe zamjena za Ugovor o neproliferaciji kose s opšte utvrđenim principima i pravilima procesa razoružanja, te da se samo dosljednom primjenom relevantnih ugovora o nuklearnom razoružanju i kontroli oružja može postići svijet bez nuklearnog oružja.

Na marginama susreta u Rigi šef crnogorske diplomatije razgovarao je sa ministrom spoljnih poslova Letonije Edgarsom Rinkevičsom. Tom prilikom istaknuta je podrška našem putu ka Evropskoj uniji, kao i odlična bilateralna saradnja dvije zemlje. Ministri vanjskih poslova konstatovali su takođe da je savezništvo u NATO dodatno ojačano našim doprinosom prisustvu Alijanse na Istoku.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com