NATO PRUŽIO PODRŠKU BIH: Izloženi ruskom pritisku i pokušajima zastrašivanja - Volim Podgoricu

NATO PRUŽIO PODRŠKU BIH: Izloženi ruskom pritisku i pokušajima zastrašivanja

Parlamentarna skupština NATO usvojila je rezoluciju kojom se vlade i parlamenti članica Alijanse pozivaju da pojačaju podršku ugroženim partnerima, uključujući BiH, prenosi Avaz.ba.

Osim podrške BiH članice se pozivaju da ojačaju podršku Gruziji i Moldaviji.

Parlamentarna skupština NATO potvrdila je postojanu podršku nacionalnom suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, Gruzije i Moldavije.

“Pozivamo države da pojačaju političku i praktičnu, uključujući vojnu podršku kandidatima za NATO i partnerima koji su izloženi ruskom pritisku i pokušajima zastrašivanja, naročito Bosna i Hercegovina, Gruzija i Moldavija”, ističe se u tekstu usvojene rezolucije.

Rezolucija poziva i na nepokolebljivu podršku politici otvorenih vrata Alijanse i euroatlantskoj integraciji BiH, Ukrajine i Gruzije.

Nije obavezujuća

S tim u vezi, Parlamentarna skupština NATO-a savjetovala je državama da na vrijeme provedu “Prilagođene mjere podrške” koje su usvojene u junu 2022. godine na samitu u Madridu, a koje propisuju upravo poboljšanje odbrambenih sposobnosti Gruzije, Moldavije te Bosne i Hercegovine.

Ova rezolucija nije obavezujuća za članice, nego je preporuka.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com