NEĆETE VJEROVATI: Facebook će odlučivati hoćete li dobiti kredit!

Možda je došlo vrijeme da malo pročistite svoju listu prijatelja na Facebooku. Naime, uskoro bi vas virtuelni prijatelji koje ne poznajete mogli koštati kredita!

Naime, Facebook je popularnu poslovicu ‘s kim si, takav si’ uzeo preozbiljno. Patent u posjedu popularne društvene mreže navodi kako bi korisnik iste mogao biti odbijen u zahtijevanju kredita ukoliko njegovi prijatelji nisu kreditno sposobni.

Facebook je 2010. od Friendstera kupio cijelu hrpu patenata za ‘svega’ 40 milijuna dolara. Sporan patent, stvoren kako bi spriječio širenje neželjene pošte, sadrži sljedeći odlomak:

 – U četvrtom utjelovljenju izuma, pružatelj usluge je zajmodavac. Kada se osoba prijavljuje za zajam, zajmodavac provjerava kreditnu sposobnost članova zajmoprimčeve društvene mreže koji su povezani s zajmoprimcem kroz autorizovane čvorove. Ukoliko prosječna kreditna sposobnost tih članova zadovoljava minimalnu potrebnu vrijednost, zajmodavac nastavlja s obradom zahtjeva za kredit. U suprotnom, zahtjev se odbija.

Jednostavno rečeno, korisnicima bi mogao biti odbijen zahtjev za kredit zbog njihovih Facebook prijatelja koji nisu kreditno sposobni.

Facebook korisnici su navikli na ideju da Facebook prodaje njihove privatne informacije oglašivačima. No, kada korisnik vidi ciljani oglas, on i dalje ima izbor kupiti ili ne.

Pomenuti bi patent mogao imati ozbiljne implikacije na živote Facebook korisnika, pogotovo u smislu kreditne sposobnosti i dobijanja novca. Mogli bi biti blokirani, a da toga nisu ni svjesni!

Ukoliko Facebook iskoristi patent na taj način, korisnici te društvene mreže mogli bi biti prisiljeni pronaći alternativu tradicionalnim zajmodavcima poput banaka i okrenuti se prema ‘zelenaškim’ kreditorima.

Facebook je odbio dati komentar o korištenju spornog patenta. No, njegovo postojanje je dovoljno da se obilježi kraj tradicionalnih načina procjene nečije kreditne sposobnosti!

Zato, pazite s kim se družite na Fejsbuku!

(Jutarnji.hr)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button