NEKO JE PREGAZIO VIDRU KOD VIRPAZARA: Trenutno je na liječenju, apel na vozače da voze oprezno (FOTO) - Volim Podgoricu

NEKO JE PREGAZIO VIDRU KOD VIRPAZARA: Trenutno je na liječenju, apel na vozače da voze oprezno (FOTO)

Služba za održavanje ambijentalne higijene i infrastrukture NP Skadarsko jezero tokom redovnih aktivnosti na terenu danas je zatekla povrijeđenu vidru na putu između Vranjine i Virpazara.

“Brzom reakcijom i koordinacijom naših službi i stručne saradnice za zaštitu faune sisara Belme Šestović vidra je prebačena u veterinarsku ambulantu kako bi joj se u što kraćem roku pružila neophodna pomoć. Nadamo se pozitivnom ishodu liječenja kako bi ova mlada vodena ljepotica bila vraćena u svoje stanište”, saopštili su iz Nacionalnih parkova Crne Gore.

n

Oni apeluju na vozače da smanje brzinu na dijelu puta između Vranjine i Virpazara gdje vidre često prelaze iz jednog u drugi dio jezera.

“Vidra je zakonom zaštićena vrsta. Ima status NT (Near Threatened – blizu ugroženosti) i trend populacije se smanjuje u odnosu na IUCN Crvenu listu ugroženih vrsta. Nalazi se na spisku Direktive o staništima, spisku Bernske i Bonske konvencije. U Crnoj Gori je zaštićena prema Rješenju o stavljanju pod zaštitu pojedinih biljnih i životinjskih vrsta”, napominju iz NPCG.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com