Nekoliko savjeta za tople ljetnje dane - Volim Podgoricu

Nekoliko savjeta za tople ljetnje dane

Ljeto je period odmora, sunca, odlaska na interesantne destinacije, uživanja na obali mora ili u krajoliku planinskih predjela. Ipak, ljeto je period visokih temperatura koje utiču na izbor hrane i apetit, pa je potrebno pažljivo birati način ishrane, a i pripreme. Balans je važan segment radi hidriranja organizma i unosa potrebnih hranjivih sastojaka.

Temperaturne promjene su jedna vrsta stresa za organizam pa je potrebno proći proces navikavanja na nove okolnosti i prilagoditi ritam ljetnjim vremenskim prilikama.

Piti dosta vode – na visokim temperaturama dolazi do obilnijeg znojenja, gubi se tečnost i ukoliko se nedovoljno unosi dolazi do širenja krvnih sudova i pada krvnog pritiska. Da bi se to spriječilo odrasle osobe treba da unose od osam do deset čaša vode tokom jednog dana. Ukoliko su pojačane fizičke aktivnosti onda se i količina unosa vode povećava barem za još dvije do tri čaše. Za osobe iznad 65 godina preporučuje se da piju vodu što češće jer je smanjen osjećaj žeđi. Sve u svemu, redovno konzumiranje vode tokom ljeta je izuzetno važno zbog opšteg stanja organizma i izbjegavanja osjećaja malaksalosti, glavobolje ili pospanosti.

Jesti laganu hranu bogatu vitaminima – balansirani, raznovrsni , lagani i redovni obroci. Često se tokom ljeta gubi apetit pa se preskaču obroci. Unos hranjivih sastojaka, dovoljno minerala, vitamina i proteina zahtijeva i redovnu ishranu. Odabir nemasnih vrsta mesa, sa obiljem svježeg sezonskom povrća je uvijek dobra kombinacija za lagani obrok. Čorba sa povrćem i telećim mesom je blagotvorna za organizam, kao i salata sa komadićima pilećeg ili ćurećeg mesa. Riba je uvijek dobar izbor, bila ona riječna ili morska, jer je bogata omega-3 masnim kiselinama. Prilikom odabira načina pripreme mesa ili ribe, najbolje je grilovati ili bariti. Treba da se izbjegavaju teški sosovi i prelivi, te prženje ili pečenje u dubokom ulju. Umjesto toga, meso i ribu začiniti sa začinskim biljem ili marinadom od bijelog luka i limuna sa nekoliko kapljica maslinovog ulja. Takođe, treba izbjegavati kožicu sa mesa ili ribe koja je bogata masnoćama. Uz meso i ribu uvijek uključiti obilje svježeg povrća zbog visokog učešća vode, vitaminima i minerala.

foto: Domaća trgovina – Aroma

Fizičke aktivnosti prilagoditi okolnostima – neophodno je prilagoditi ritam i dinamiku velikim vrućinama. Konsultacijom sa ljekarima i stručnim licima izbjegava se mogućnost rizika po zdravlje jer od toga zavisi i na koji način treba pristupite fizičkim aktivnostima. Program vježbi je potrebno prilagoditi zdravstvenom stanju organizma i ne raditi na svoju ruku bilo kakve napore i dodatne aktivnosti. Za treninge u zatvorenom treba odabrati klimatizovane prostorije za to namijenjene, a treninge ili šetnje na otvoreno prostoru treba obavljati u ranim jutarnjim časovima.

Kvalitetno, svježe meso i povrće je preduslov za ukusne i zdrave ljetnje obroke, pa je važno da se kupuje na provjerenim mjestima. U svim AROMA, CITY i CONTO marketima, u okviru Domaće mesare obezbijeđeno je snabdijevanje mesa iz sopstvenog pogona za preradu koji je opremljen u skladu sa domaćim i svjetskim standardima higijene i prerade svježeg mesa. Zapakovano ili na mjeru, u kvalitetu nema razlike.

Domaća mesara- biraj zdravo, svježe i ukusno!

AROMA, CITY i CONTO marketi

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com