NEZAVISNI SINDIKAT POLICIJE: Uslove za penzionisanje policajaca produžiti do 2030. - Volim Podgoricu

NEZAVISNI SINDIKAT POLICIJE: Uslove za penzionisanje policajaca produžiti do 2030.

Nezavisni sindikat policije inicirao je da se sadašnji uslovi za penzionisanje policijskih službenika produže do kraja 2030. godine. Time bi se omogućilo da veliki broj policajaca ostane u službi, jer će, kažu 2025. nedostajati ukupno tri hiljade policajaca.

Crnoj Gori prijeti potpuno ugrožavanje bezbjednosti, upozorava Nezavisni sindikat policije. Ističu da će na kraju 2025. godine, faliti preko 3 hiljade policajaca. Razlog – odlazak u penziju.

“Mi smo pokrenuli incijativu da se sadašnji uslovi za penzionisanje produže do kraja 2030. godine. Ta inicijativa je predata Skupštini Crne Gore. Na taj način sačuvaćemo jedan veliki broj kadrova. Blizu 80 odsto policajaca koji stiču pravo na odlazak u penziju do 2025. godine bi u tom slučaju odlučilo da ostane da radi još dvije, tri ili pet godina”, kazao je predsjednik Nezavisnog sindikata policije Igor Rmandić.

Već sada policiji nedostaje oko hiljadu i po službenika. Oni koji rade na izmaku su snaga a situaciju još gorom čini to što dovoljnog pojačanja iz Akademije i nema. Sindikat, između ostalog, predlaže da se ta ustanova vrati pod okrilje MUP-a.

“Uštedilo bi se vrijeme i novac i resursi na izbor, školovanje i zapošljavanje kadrova. Osim tog predoga mi iznosimo još neke predloge a to je izmjena Zakona o unutrašnjim poslovima i to u dijelu u kojem piše odnosno sada se određuje da u policiji može da se zaposli samo osoba koja ima peti stepen stručne spreme”, kazao je Rmandić.

A policajcima je kaže Rmadnić bilo najlakše i smanjiti plate jer se nijesu, ističe, nikada ni za šta bunili. Traže da im se vrati iznos zarade koja je umanjena za 10 odsto jer će u suprotnom, opcija biti i tužba što će, zaključuju iz sindikata, uveliko koštati državu.

(RTCG)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com