NJEMAČKA ODOBRILA SLANJE LEOPARDA U UKRAJINU: Zbog dogovora Bajdena i Šolca u Berlinu došlo do preokreta

Njemačka će ovlastiti Poljsku da pošalje tenkove Leopard 2 u Ukrajinu, javlja Blumberg pozivajući se na dobro obavještene izvore. Očekuje se da će njemački lideri sjutra dati Poljskoj dozvolu da pošalje tenkove Leopard 2 u Ukrajinu. Podsjetimo, riječ je o savremenim tenkovima njemačke proizvodnje, za čiji ponovni izvoz je potrebno njemačko odobrenje.

Podsjetimo, njemačka vlada je danas potvrdila da je primila zahtjev Poljske da u Ukrajinu pošalje tenkove njemačke proizvodnje Leopard 2. Njemačka se i dalje opire ideji slanja tenkova, koju podržavaju Poljska, SAD i nekoliko drugih članica NATO-a.

Tenzije oko slanja leoparda u Ukrajinu eskalirale su u jednonedeljni spor između njemačkih i poljskih lidera, pri čemu je Moravjecki optužio Njemačku da „gubi vrijeme“ nedonošenjem odluke.

“Mi pripremamo odluku, ona će stići vrlo brzo”, rekao je njemački ministar odbrane Boris Pistorijus tokom današnje zajedničke konferencije za novinare sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom. On je dodao da će, „u slučaju pozitivne odluke, Njemačka djelovati veoma brzo”.

Preokret zbog dogovora Bajdena i Šolca?

Volstrit džornal je danas objavio da je administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena sve bliža odluci o slanju moćnih američkih tenkova tipa Abrams u Ukrajinu, dodajući da bi ta odluka mogla biti saopštena već ove nedelje.

Bijela kuća nije željela da to komentariše, ali VSJ navodi da bi „odluka o slanju Abramsa bila dio šireg diplomatskog sporazuma, u kojem bi Berlin najavio slanje manjeg broja svojih tenkova tipa Leopard 2 u Ukrajina i takođe bi ovlastili Poljsku i druge zemlje da pošalju leoparde u Ukrajinu.” .

Prema VSJ, takav sporazum bi pomirio nesuglasice oko slanja tenkova u Ukrajinu, što prijeti širim razdorom među zapadnim zemljama kako se približava prva godišnjica ruske invazije na Ukrajinu.

Promjena stava SAD, navodi Vol strit džornal, usledila je nakon telefonskog razgovora između predsjednika SAD Bajdena i njemačkog kancelara Olafa Šolca, tokom kojeg je Bajden navodno pristao da razmotri slanje Abramsa uprkos procjeni Pentagona. Visoki njemački zvaničnik rekao je za VSJ da su Berlin i Vašington bili u intenzivnim pregovorima o tome protekle nedelje. Sada, tvrdi VSJ, izgleda da bi problem uskoro mogao biti riješen.

loading...
loading...

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com