NJEMAČKA ŠTAMPA O CRNOJ GORI: Car Milo pred penzijom - Volim Podgoricu

NJEMAČKA ŠTAMPA O CRNOJ GORI: Car Milo pred penzijom

“Opušteni pobjednici izgledaju drugačije”, opisuje berlinski Tagesšpigel obraćanje crnogorskog predsjednika nakon prvog kruga izbora u nedjelju (19. mart). Navodi se da je “vječni regent” Milo Đukanović sa “slatko-kisjelim osmjehom docirao o još uvijek mogućoj pobjedi”.

No, list ocjenjuje da će u drugom krugu favorit biti izazivač Jakov Milatović (37). “Raniji ministar ekonomije i kandidat pokreta Evropa sad može da računa na lavovski dio glasova kandidata koji su ispali u prvom krugu”, piše Tagesšpigel.

Dodaje se da se Đukanović nadao duelu sa “srpskim nacionalistom” Andrijom Mandićem, protiv kojeg bi još imao realne šanse u drugom krugu 2. aprila.

Ovako, Tagesšpigel zaključuje: “Crna Gora je pred istorijskim zaokretom, a Đukanovića čekaju nezgodna vremena: ako taj car sklon biznisu izgubi imunitet, vjerovatno mu prijete nove istrage zbog zloupotrebe moći i korupcije”.

Crna Gora – pozitivan primjer za Balkan?

Berliner cajtung objavio je tekst crnogorskog pisca Ilije Đurovića koji živi i radi u Berlinu. Vidljivo je, piše Đurović, da su “srpski i crnogorski nacionalisti ostali bez goriva za političke igrice”. Građani umjesto toga povjerenje daju Evropi sad, i time nekoj vrsti “ekonomskog populizma” koji obećava bolji život odmah

“Političar sa najdužim stažom u Evropi, Milo Đukanović, kroz dvije sedmice bi mogao da ode u političku penziju. Tome bi svakako trebalo da se radujemo”, dodaje se u tekstu.

“Na taj način bi Crna Gora mogla da bude pozitivan primjer za druge zemlje Zapadnog Balkana, gdje političari produžavaju politički život tako što podstiču i održavaju nacionalističke konflikte i podjele, dok oni sami i njihovi ljudi profitiraju od korumpiranog sistema”, zaključuje Đurović u tom tekstu.

Na scenu stupa nova generacija političara

O izborima piše i socijalistički dnevni list Nojes Dojčland: “Đukanović je dugo važio za garanta puta na Zapad, zbog čega mu je tolerisano zavlačenje ruku u državnu kasu”.

List navodi da sada sa Milatovićem na scenu stupa nova generacija političara. “Nimalo ne zaostaje za Đukanovićem u evropskim ambicijama, naprotiv. Milatović kritikuje sveprisutnu korupciju Demokratske partije socijalista i predstavlja je kao balvan na evropskom putu. Milatović bi bio jednako dobrodošao u Briselu, Berlinu i Vašingtonu”.

Oba kandidata u drugom krugu su “prozapadna”

U komentaru berlinskog lista Tagescajtung navodi se da su oba kandidata u drugom krugu “prozapadna”, i “politički fosil” Đukanović i, kako piše autor Erih Ratfelder, “dosadašnji ministar finansija” Milatović.

“Već sada je jasno da će Crna Gora ostati u NATO i, nakon svih ovih godina kandidatskog statusa, ponovo ozbiljno raditi da konačno bude primljena u EU. Za to su šanse povoljnije nego ranije. Uprkos svoj kritici politike EU, Brisel u svjetlu ruskog rata u Ukrajini na inicijativu Njemačke i Francuske sada ipak ozbiljnije radi na tome da približi države Zapadnog Balkana i time otvori i put Crne Gore za integraciju”, navodi se u komentaru.

U tekstu se dodaje da se za Đukanovića, “uprkos svim zaslugama za nezavisnost Crne Gore, lijepi etiketa da je odgovoran za korupciju”, pa je zato Milatović “favorit civilnog društva, lijevih i zelenih snaga, manjina i prozapadnih Srba”.

“To što je prosrpski i proruski kandidat Andrija Mandić sa 19 odsto tako propao, prije svega je šamar srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću i time i Vladimiru Putinu. Jer, Crna Gora je trebalo da bude prva kockica u formiranju srpskog svijeta koji, analogno ruskom svijetu, stanovništvo u drugim zemljama treba da okrene ka otadžbini”, dodaje se u Tagescajtungu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com