Nova koalicija ili smjena Čekićeve? - Volim Podgoricu

Nova koalicija ili smjena Čekićeve?

Odbornici u Skupštini opštine Gusinje će na sjednici koja je zakazana za sjutra odlučivati o smjeni predsjednice Opštine Gusinje Anele Čekić.

Inicijativu za njenu smjenu potpisali su u utorak odbornici Bošnjačke stranke (BS), Socijaldemokrata (SD), Albanske koalicije (Demokratski savez, Albanska alternativa, Demokratska unija Albanaca), Socijaldemokratske partije (SDP) i Socijalističke narodne partije (SNP). Oni ukupno imaju 19 od 30 odbornika što je dovoljno da smijene aktuelnu predsjednicu opštine.

Čekić razriješila sekretare; BS: Preispitaćemo koaliciju sa DPS-om

Povod za smjenu je to što je Čekić razriješila dužnosti sekretara za finansije Miralema Bekteševića i oduzela nadležnosti sekretarki za opštu upravu Samri Balić, nakon čega je Bošnjačka stranka saopštila da je ovakvim potezom dovela u pitanje opstanak koalicije u Gusinju i najavili da će na to imati adekvatan odgovor.

Čekić juče nije odgovorila na pitanja “Vijesti” koja su se odnosila na njenu smjenu i eventualnu koaliciju DPS-a sa albanskim strankama.

Prema saznanjima “Vijesti”, DPS pokušava da zadrži vlast u toj opštini tako što će pokušati da formira koaliciju samo s albanskim partijama. Demokratska partija socijalista u gusinjskoj SO ima 11 odbornika, a albanska koalicija sedam, što je većina u lokalnom parlamentu.

Lokalnu vlast u Gusinju čine DPS, Bošnjačka stranka i Albanska koalicija. Redovni lokalni izbori u Gusinju trebalo bi da budu održani naredne godine.

Na pitanja o eventualnoj novoj koaliciji juče “Vijestima” nisu odgovorili lideri Demokratskog saveza, Albanske alternative i Demokratske unije Albanaca, kao ni DPS.

Predsjednik opštinskog odbora Bošnjačke stranke Sanel Balić rekao je juče “Vijestima” da su podržali inicijativu za smjenu Čekić, jer smatraju da se nakon skoro 10 godina od kako je na čelu opštine, ne može pohvaliti rezultatima.

“Žao nam je, ali lokalni DPS kao da ne želi da prihvati činjenicu da su promjene dobre. Na sve načine pokušavaju da spriječe nešto što je nemoguće spriječiti, služe se raznim opstrukcijama”, kazao je Balić.

On je rekao da će o nezakonitim odlukama, u vezi sa razrješenjem njihovih sekretara, odluku dati sudski organi.

“Mi smo zajedno sa albanskim partijama i svim drugim partijama u Gusinju osim DPS podržali ovu inicijativu i vjerujem da će Gusinje uskoro dobiti novu lokalnu upravu”, kazao je Balić.

Predsjednik Skupštine opštine (SO) Gusinje Bujar Hasanđekaj juče nije odgovorio na pitanja “Vijesti”, ni u vezi sa održavanjem sjednice, ni o eventualnoj koaliciji albanskih stranaka sa DPS-om.

Odbornici su u najavi inicijative za smjenu Čekićeve naveli da su nezadovoljni načinom funkcionisanja lokalne samouprave, radom kabineta predsjednice Opštine, netransparentnošću u radu i niza drugih nepravilnosti.

“Iako smo dio lokalne vlasti, u kontinuitetu upozoravamo na nepravilnosti u radu kabineta predsjednice opštine. Današnja smjena sekretara za finansije i opštu upravu, suprotno zakonima Crne Gore je potez koji pokazuje da je lokalni odbor DPS-a spreman na sve, kako bi eliminisao bilo kakvu kontrolu u radu. Zbog ovako nekorektnog odnosa prema koalicionim partnerima, ali i zbog interesa i budućnosti Gusinja, OO Bošnjačke stranke Gusinje će preispitati dalji koalicioni angažman sa DPS-om. Mi se suda građana ne plašimo, naprotiv, građani su nam na parlamentarnim izborima jasno pokazali koga vide kao budućnost Gusinja”, saopšteno je prije tri dana iz Bošnjačke stranke.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com