NOVAKOVIĆ ĐUROVIĆ: Prostorni plan do oktobra, otvorni za predloge i sugestije - Volim Podgoricu

NOVAKOVIĆ ĐUROVIĆ: Prostorni plan do oktobra, otvorni za predloge i sugestije

Crna Gora bi do oktobra mogla dobiti Prostorni plan, kazala je ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović na konsultativnom saslušanju na skupštinskom Odboru za turizam, ekologiju i prostorno planiranje. Urađen je, kako je saopšteno, koncept Prostornog plana koji je dostupan za predloge i sugestije.

Koncept Prostornog plana, kako je na skupštinskom odboru pojasnila ministarka sadrži tri scenarija razvoja. Prvi, kako je objasnila, predviđa nastavak trenda razvoja Crne Gore sa maksimalnim fokusom na turizam. Drugi bi bio restriktivni, maksimalno okrenut ekološkim principima razvoja, i treći, scenario održivog razvoja, za koji se i sama zalaze.

“Turistički razvoj kombinovan sa ekonomskom i socijalnom strategijom, ali i strategijom zaštite prostora i životne sredine. Dakle balans, a ne maksimalističko ulaganje samo u turističku privredu”, kazala je Novaković Đurović.

Dejan Đurović iz Demokratskog fronta, koji je inicijator saslušanja, apelovao je da se javnost i institucije u većoj mjeri uključe u proces izrade prostornog plana.

Negodovao je što na Odbor nijesu došli ostali pozvani ministri – kapitalnih investicija, poljoprivrede, finansija, ekonomskog razvoja i turizma.

“Nažalost postali smo takvo društvo u kojem ovakav dokument ne zaslužuje pažnju ministara, ali na primjer izbor direktora policije bi zavrijedio pažnju”, istakao je Đurović.

Sa njim je saglasan i predsjednik Savjeta za reviziju planskih dokumenata, koji je nakon dorade dao pozitivnu ocjenu na koncept prostornog plana.

“Zbilja je poražavajuće da smo do sada dobili svega osam predloga sugestija ili kritika”, kaže Svetislav Popović, predsjednik Savjeta za reviziju planskih dokumenata.

Rukovoditeljka izrade prostornog plana Svetlana Jovanović, smatra da je oktobar realan rok za donošenje dokumenta. Kazala je da se cijeli tim zalaže za koncept održivog razvoja.

“Da pokušamo da uravnotežio regionalni razvoj da zadržimo stanovništvo na sjeveru”, kazala je Jovanović.

Đurović je istakao da stanovništvo ne možemo vratiti aktom, moraju se ponuditi uslovi, a uslovi moraju biti bolji od sadašnjih.

Poslanicu Jelenu Božović interesovalo je da li će Sinjajevina biti proglašena parkom prirode.

“To je teško pitanje, jer želimo da je zaštitimo, ali Crna Gora ima potrebu za organizovanjem negdje poligona i očekujemo da ćemo naći adekvatno mjesto”, poručuje Jovanović.

Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede naglasio je da prostornim planom treba napraviti realnu procjenu koliko će raditi TE Pljevlja, te planirati hidorelektrane Komarnica i Kruševo.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com