NSD ODGOVORIO DPS-u Nikšić: Još mnogo godina će se obilježavati pobjeda na Grahovcu koliko god to vama smetalo

Crna Gora se vraća sebi i još mnogo godina će se obilježavati pobjeda na Grahovcu koliko god to njima smetalo, saopštili su iz Nove srpske demokratije (NSD) u reagovanju na navode OO DPS Nikšić.

DPS Nikšić i njihove dvije portparolke, po njihovim riječima, imaju “veliki problem sa svijetlom i časnom istorijom Crne Gore i Nikšića”.

“To što su oni izdali tu istoriju ne znači da imaju pravo da drže lekcije onima koji se nisu odrekli svojih predaka i koji evo 165 godina proslavljaju veliku pobjedu na Grahovcu koje se DPS i njegove dvije portparolke ne bi ni sjetili da je predsjednik opštine nije obilježio sa narodom. Prećutkivali su godinama Grahovac i pregnuće Crnogoraca i Hercegovaca zato što je Grahovac uvijek istican kao osveta za Kosovski boj 1389. godine o čemu govore i stihovi kralja Nikole: Ma Grahovac sve završi, naš Grahovac čudo novo, on osveti zlo i pokor što se sluči na Kosovo”, saopštili su iz NSD.

Iz NSD da ih ne čudi što DPS Nikšić i njihove dvije portparolke ne znaju “ove stihove kao što se i čude kako je u crnogorskom godišnjaku Orliću pisao Nićifor Dučić o Grahovcu i šta on znači za čitav srpski narod”.

“Isto tako pokazuju da ne znaju stanje u tadašnjoj Knjaževini Crnoj Gori i Brdima niti znaju da je Danilo Petrović tada bio knjaz Crne Gore i Brda. Takođe ne znaju ni za najveći pravni akt kod nas toga vremena Zakonik knjaza Danila iz 1855. godine (prije bitke na Grahovcu) u čijem se 92. članu kaže: I ako u ovoj zemlji nema nikakve druge narodnosti do jedine srbske i nikakve druge vjere do jedine pravoslavne istočne, to opet svaki inoplemenik i inovjerac može slobodno živiti i onu slobodu i onu našu domaću pravicu uživati kako i svaki Crnogorac i Brđanin što uživa. Tako da ova velika pobjeda je ostvarena od strane srpskog naroda jer je jasno naznačeno da su Crnogorci i Brđani Srbi a to su bili i Hercegovci koji su se borili na strani vojske velikog vojvode Mirka Petrovića Njegoša u ovom velikom boju”, dodaju iz NSD.

Ovim putem, zamolili su DPS Nikšić i njegove dvije portparolke da se, kako kažu, “više ne brukaju i da im niko nije kriv što oni ne obilježavaju velike bitke iz vremena Petrovića i što su se odrekli srpske tradicije i srpskog identiteta”.

“Neka pročitaju Gorski vijenac, Zakonik knjaza Danila, djela knjaza i kralja Nikole i neka se sami uvjere da predsjednika opštine Nikšić mrze samo zato što on baštini svijetlu tradiciju Petrovića a oni su je prodali i izdali obmanjujući javnost da se tako može voljeti svoja zemlja. Crna Gora se vraća sebi i još mnogo godina će se obilježavati pobjeda na Grahovcu koliko god to njima smetalo”, zaključili su iz NSD.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com