Nutricionista otkriva koliko zdrava osoba smije pojesti USKRŠNJIH JAJA: Evo šta važi za muškarce, a šta za žene

Farbanje i kuckanje jajima na Vaskrs je neizbježno, a ako ste se pitali koliko jaja dnevno smijete da pojedete, nutricionista daje savjet.

“Preporučena količina je veoma individualna, ali ako govorimo o zdravim ljudima prosječnih energetskih potreba, za žene bi optimalno bilo 2-3 jaja, a za muškarce 2-4 jajeta dnevno. Ovo se i te kako kosi sa starim preporukama koje su podrazumevale ove količine na nedjeljnom nivou”, objašnjava dijetetičar-nutricionista Tanja Olajdžija, dodajući da nema potrebe za strahom od svakodnevnog konzumiranja jaja:

“Danas znamo da holesterol iz jajeta ne utiče toliko na ukupan, a posebno ne na LDL holesterol, koliko drugi sastojci hrane, a imajući u vidu pravo nutritivno bogatstvo koje jaje nosi, sada ih bez bojazni možemo jesti gotovo svaki dan”.

Ona ističe i da upravo kuvana jaja, kakva pripremate za Uskrs, jesu najbolji oblik u kom možemo da unesemo ovu namirnicu, a naglašava i na šta je neophodno da obratimo pažnju.

Uskrs, jaja
FOTO: PROFIMEDIA

“Jaja pržena na suncokretovom ulju svakako treba ograničiti, ali ne zbog jaja, već zbog trans masti i slobodnih radikala koje dobijamo prženjem na nekvalitetnom rafinisanom ulju. Uskršnja barena jaja su zbog toga i najbolji izbor konzumiranja ove namirnice”, kaže Olajdžija, uz opasku da su jaja zaista super namirnica, jeftina i dostupna svima.

“U moru popularnih namirnica danas, često precenjene egzotične hrane tzv. “super foods”, ja volim da kažem da su zapravo jaja “super foods”. A ona to zaista i jesu, zbog obilja proteina (sadrže sve esencijalne aminokiseline), masnih kiselina (sadrže i omegu 3), imaju sasvim malo ugljenih hidrata (koje ionako unosimo previše kroz svu prerađenu hranu danas) i vredne liposolubilne vitamine. Kada neko posumnja u hranljivu vrijednost jaja, uvijek šaljivo podsjetim da iz njih nastaje život”, zaključuje ova nutricionistkinja.

 

Kurir/Žena

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button