OBIČAJI ZA DRUGI DAN BOŽIĆA: Danas se mire oni koji su godinama u zavadi, u kući se ovo ne smije nikako raditi

Drugog dana Božiča, obilježava se Sabor Presvete bogorodice, a ovaj praznik prate određeni običaji koje pravoslavni vjernici poštuju i praktikuju.

Danas se odaje počast Presvetoj bogorodici, pa dan nakon rođenja Isusa Hrista vjernici saborovanjem odaju zahvalnost bogorodici što je, prema vjerovanju, rodila mesiju – spasitelja ljudskog roda.

Danas se sabiraju svi vjernici da proslave bogorodicu, toržestveno, saborno se služi u njenu čast.

Običaj kaže da danas treba izgovoriti sljedeću molitivu kako bi u kući vladao spokoj cijele godine i kako bi svi bili zdravi:

“Tvojim rođenjem Hriste bože, zasija svijetu svjetlost bogopoznanja, jer se u toj svjetlosti zvezdom učahu oni koji zvjezdama služe, da se klanjaju tebi, suncu pravde, i da poznaju tebe sa visine istoka, gospode, slava ti!”.

Na ovaj dan, obilaze se prijatelji i komšije i primaju gosti u kuću.

Drugi dan Božića, narod kaže, trebalo da se posvetite šetnji i posjeti prijateljima i kumovima, jer “ko ima prijatelje, bogat je čovjek”.

Kako je običaj da se za Božić ostaje kod kuće i da se prvi dan ovog praznika provodi sa porodicom, drugi dan je bio vrijeme kada se obilaze rođaci, prijatelji i kumovi.

Međutim, prema preporukama epidemiologa, posjete i druge lične kontakte treba što više izbjegavati kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

Vjeruje se da se na današnji dan mire i oni koji su godinama u zavadi i da nije dobro bilo koga otjerati sa kućnog praga.

Danas, za prazničnom trpezom koja je još uvijek postavljena, svi su jednaki i u zdravlju i veselju slave najradosniji praznik hrišćanstva.

Običaj kaže da se danas ne čisti kuća jer se Božić u pravoslavlju slavi tri dana.

Trećeg dana, 9. januara, slavi se spomen na Svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button