Od nestanka Luke Aleksića prošlo više od dvije godine, porodica traži pomoć od Vlade - Volim Podgoricu

Od nestanka Luke Aleksića prošlo više od dvije godine, porodica traži pomoć od Vlade

Porodica Aleksić apelovala je na Vladu i Ministarstvo vanjskih poslova da se energičnije uključe u potragu za Lukom Aleksićem, crnogorskim pomorcem koji je 28. septembra 2020. godine nestao sa broda MSC Maeva u Arapskom moru, blizu Šri Lanke. Kako je za Portal RTCG kazala Žana Savićević, rođena sestra nestalog Luke, već dvije godine traje agonija porodice koja je izuzetno potresena tragedijom i sama ulaže sve napore da se sazna istina o ovom događaju.

Porodica saopštava da je Luka Aleksić rođen 1996. godine, nestao je u noći između 28. i 29. septembra. Potraga za njim (samo od kolega sa broda) koja se, prema uobičajnoj proceduri, mogla započeti prema instrukciji kapetana broda, nastupila je 29. septembra, do zalaska sunca i tako naredna tri dana.

“Luka je treći od nas četvoro. Naš otac kao i veliki dio muških članova porodice preko 25 godina plove za kompaniju MSC, neko na kruzerima neko na teretnim brodovima. Svi se bave tim poslom. Luki je ovo bio četvrti put da ide na plovidbu (prije toga išao je na remonte brodova) i svakog puta je ugovor imao istom rutom, plovio je na teretnim brodovima”, kazala je za Portal RTCG Savićević.

Ona je pojasnila da je Luka miran, staložen momak, pametan i odgovoran.

“Sigurna sam da nikada ne bi ostavio telefone u kabini i nestao bez traga i glasa. Nekad pomislim da je ovo film i da se ovo ne dešava. Ne meni. Ne nama. Nikom. Nikad. Bili smo svaki dan na video pozivima, više puta, toliko smo vezani. Luka nikad nije bio zadovoljniji kolegama i svojim učinkom obzirom da je prvi put išao kao oficir električar (tri plovidbe prije ove išao je kao asistent električara), bio je presrećan zbog čina. Kad god bi se čuli, bio je nasmijan, umoran i zadovoljan”, rekla je Savićević.

Te večeri, 28.septembra 2020. godine, trebalo je da pozove sestru da vidi sestrića, ali kazao je da treba da pokupi robu iz vešeraja i da je u brodskom salonu sa kolegama. Iako je najavio poziv, taj poziv nikad nije stigao.

“Na fotografijama koje smo dobili od kompanije, iz njegove kabine, vidi se da je veš u kupatilu i nije učinio to što je najavio. Krevet u kabini je bio neraspremljen, i telefoni su bili tu. U sobi samo nije bilo njegovih cigareta”, objasnila je Savićević.

Po njihovim saznanjima, Luka nije imao problema ni sa kim sa broda, a znali bi sigurno da je imao jer, kako kaže, komunikacija i povjerenje u porodici je zbilja na zavidnom nivou.

“Jedino ako nešto nije htio reći putem telefona jer je jako obazriv i temeljan za sve. Posljednji put je na internetu bio u 23.36 časova po tamošnjem vremenu, odnosno u 21.36 časova po našem”, kazala je Savićević.

Te večeri od 21 sat do 23 časa sjedio je sa kolegama u salonu, gdje inače sjede svako veče, objašnjava ona.

“I kako su nam prenijeli, svi su se rastali i krenuli ka svojim kabinama, kao i svake večeri. To je bilo uobičajeno. Našeg oca je pozvala 29. septembra oko podne agentkinja MSC iz Beograda, da mu saopšti da Luke nema. Kako su nam rekli, pretražili su sve, telefoni su u kabini, lap-top na stolu, ali njega nema. Zemlja se otvorila pod nama”, navela je Savićević.

Ona je naglasila da su poslije 72 sata došli pripadnici različitih jedinica Vojske Republike Indije, pretraživali su more prema kordinatama koje su sačuvane prilikom aktivacije “Man overboard” komande, više od 56 sati, izvještavajući da se Luka ne nalazi u moru.

“Kako je ta vrsta potrage obustavljena, naš otac je zamolio da se dozvoli brodu da se ukrca u najbližu luku, i da se što ranije realizuje adekvatna policijska pretraga samog broda. Međutim, brodu je trebalo četiri dana do luke Kolumbo, a kad se približio luci, nije bilo slobodnog porta. Čekao se jedan brod iz iste kompanije da izađe da bi Lukin brod ušao. Dakle, MSC kompanija je morala da zahtijeva da se oslobodi port, a nije. Inače, kamere na brodu nijesu radile”, navela je Savićević.

Kako kaže, zaposleni u Kapetaniji Luke Kolumbo Šamal Perera rekao je da nije moguće započeti istragu na brodu prije isteka perioda od 18 do 24 časa, odnosno onog koji je navodno potreban da se pribave rezultati PCR testa posade.

“Mi, njegova porodica, imajući u vidu da je svaki trenutak veoma značajan, molili smo za bilo kakvo posredovanje Crne Gore i Vlade kako bi se, za vrijeme naznačenog perioda, ipak dopustio ulazak policijskim timovima da uđu u brod i realizuju pretragu, kao i da brod dobije dozvolu da se usidri za vrijeme trajanja pretrage. Stupili smo u kontakt sa velikim brojem predstavnika inostranih organa koji bi pomogli u ovom slučaju, ali i dalje policija nije dozvoljavala da se uđe i pretražuje, dok rezultati ne budu gotovi”, kazala je Savićević.

Nakon sedam dana, ipak, policija je ušla na brod sa dva psa, mada nijesu imali obučenih pasa za metal, to jest, psi su se plašili i nijesu smjeli da uđu. Sagovornica portala RTCG kaže da su ispitali brod za samo pet sati i onda su pustili brod da ide dalje za Kinu.

“Naše Ministarstvo vanjskih poslova koje je na vezi sa Rohanom Fererom MSC u Kapetaniji Kolombo i dalje moli za izvještaje pretrage mora, izvještaje pretrage broda, izvještaje ispitivanja posade, kao i za povrtak Lukinih stvari (12 stvari – dva telefona, dva hard diska, lap-top, fen, torba, naočare, sat…) koji su rekli da će poslati nakon istrage DHL-om i još nijesu”, rekla je Savićević.

Porodica ni do danas nije dobila nijedan izvještaj, kao ni Lukine lične stvari koje je policija uzela.

Počasni konzul Crne Gore u Indiji Dženis Darbari je bila uključena u prepisku sa MVP Crne Gore, ali rezultata nije bilo.

“Zahtijevali smo od Interpola da se brod opet pretraži u Kini, nijesu to učinili, ali ipak jesu ispitali par njih koji su bili sa Lukom te večeri. Direktor MSC Antonio Mareska se povukao i više nam slova ne piše, a i nije mnogo ni pisao. Ni obraćanje diplomatskim predstavništvima Srbije nije dalo rezultat. Ja sam, kao sestra, putem društvenih mreža širila apel u Indiji, putem studenata u Kolombu, razglas na radio stanicama u Lakadinskim ostrvima, preko vlasnika tih radio stanica. Ništa nije urodilo plodom. Do Indije zbog epidemije korone tada i nije bilo moguće otići”, rekla je Savićević.

Ona je kazala da Ministarstvo vanjskih poslova nema novih informacija.

“Da ja znam, nijesu stupili u kontakt sa bilo kim iz Šri Lanke. Izgleda kao da nema više vrata u Crnoj Gori na koja mogu da pokucam, gdje mi se može pomoći. Naglašavam da je ovo prvo javno obraćanje medijima u Crnoj Gori. Tražimo od Vlade Crne Gore i Ministarstva vanjskih poslova da učine sve što mogu da se dođe do pune istine. Znam da je Luka živ. Molim za pomoć”, zaključila je Savićević.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com