Odloženo ročište u sporu Morskog dobra protiv kompanije braće Ban - Volim Podgoricu

Odloženo ročište u sporu Morskog dobra protiv kompanije braće Ban

Pomorski saobraćaj dostavio je spise u kojima stoji da je izmirio sve obaveze prema Morskom dobru na ime korišćenja obale za trajektnu liniju Kamenari – Lepetane u vrijeme trajanja pandemije koronavirusa. Državno preduzeće od Pomorskog saobraćaja potražuje iznos od oko 50.000 eura uz kamate, jer, kako u tužbi tvrde, iznos nije plaćen za period od jula 2020. do maja 2021. godine.

Naime, Morsko dobro je tužilo kompaniju u vlasništvu braće Ban za navodno neispunjavanje obaveza iz ugovora za korišćenje obale za trajektnu liniju, odnosno da je samoinicijativno umanjila iznos koji treba da plati i traži nadoknadu od oko 50.000 eura, dok iz Pomorskog saobraćaja tvrde da je koncesija umanjena mjerama za podršku privredi koje je donijela vlada Duška Markovića. Prema tome, u Pomorskom saobraćaju smatraju da je ugovorena naknada od četiri odsto mjesečnog prihoda trebalo da bude prepolovljena na osnovu mjera podrške iz jula 2020. godine.

Iz Morskog dobra negiraju da je ta koncesija umanjena, odnosno tvrde da je sa svim korisnicima iz zone morskog dobra potpisan aneks ugovora, osim sa Pomorskim saobraćajem, te da zbog toga nije moglo doći do umanjenja sporne koncesije.

Na zahtjev zakonskog zastupnika Morskog dobra Nikole Bogavca i zbog dodatnog vremena kako bi se upoznali sa dostavljenim spisima, odnosno na njih mogli da se izjasne, ročište je odloženo za 16. novembar.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom je od februara za kupovinu osam trajekata potrošilo preko 12 miliona eura. Od tog novca Pomorski saobraćaj je dobio oko 8,2 miliona eura. Za prodaju šest trajekata dobili su 8,1 milion eura, za mjesečni zakup trajekata oko 100 hiljada eura, što je ukupno 8,2 miliona eura.

Vlada premijera Dritana Abazovića je 9. februara objavila da preuzima upravljanje trajektnom linijom Kamenari – Lepetane koju je prethodnih 19 godina održavala kompanija Pomorski saobraćaj.

“Moguće da ćemo doći u situaciju otežanog prevoza, ali očekujem da dođu sa strane trajekti koje ćemo možda kupiti. Ne može pristanište za 200.000 eura da donosi prihode od nekoliko miliona eura”, rekao je Abazović po preuzimanju linije i dodao da očekuje da to bude „početak sprečavanja javašluka“.

Premijer je tada kazao da je posao sa dosadašnjim operaterom bio „van zakona“, što su iz Pomorskog saobraćaja odbacivali uz ocjenu da Abazović „neistinama vodi kampanju“ protiv te kompanije u cilju diskreditacije.

Pomorski saobraćaj je imao koncesiju da drži trajektnu liniju Kamenari – Lepetane do 2018. godine, nakon čega je ona produžena odlukom tadašnjeg rukovodstva Morskog dobra. Za profitabilan posao imali su monopol, a državi su na godišnjem nivou plaćali 200.000 eura.

Od trajekta za četiri mjeseca zaradili četiri miliona

Prihod od trajekata na liniji Kamenari – Lepetane za četiri mjeseca premašio je četiri miliona eura, saopšteno je nedavno iz Morskog dobra.

Kako su istakli u saopštenju, od početka naplate usluga prevoza ostvaren je prihod od preko četiri miliona eura, dok je država za 20 godina, koliko je tom linijom upravljalo preduzeće Pomorski saobraćaj, imalo prihod od svega 3,6 miliona eura.

“Kao društveno odgovorno preduzeće nastavljamo da radimo na značajnom unapređenju servisa u Sektoru za pomorski i priobalni prevoz, kako bismo što spremnije dočekali i narednu turističku sezonu”, naglasili su u Morskom dobru.

Dan

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com