Održan sastanak predstavnika Ministarstva, proizvođača sirovog mliejka i predstavnika mljekara

U prostorijama Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede danas je održan sastanak sa predstavnicima mljekara Srna, Lazine, Nika, Makrointernacional i Milka iz Bijelog Polja i proizvođačima mlijeka, Željkom Radičem, Milanom Ikovićem, Budimirom Mugošom i Vučko Pešićem, na kome se razgovaralo o aktuelnoj situaciji u mljekarskom sektoru i mogućnostima povećanja otkupne cijene sirovog mlijeka.

Sastanku su pored ministra Aleksandra Stijovića prisustvovali i genralni direktor Direktorata za poljoprivredu Miroslav Cimbaljević, direktor Uprave za bezbjednost hrane Vladimir Đaković načelnik Direkcije za stočarstvo Ranko Bogavac kao i načelnica Direkcije za savjetodavne poslove Dragana Kandić Perović.

Ministarstvo je iskazalo spremnost da ovakvi i slični sastanci na kome učestvuju i mljekare i proizvođači, predstavnici Ministarstva i Uprave za bezbjednost hrane, budu dobra praksa kako da se na jednom mjestu iznesu svi problem sektora, da bi se na najbolji mogući način došlo do cjelovitog rješenja.

Proizvođači su iznijeli probleme sa kojim se suočavaju, prije svega sa povećanim cijenima imputa, koji direktno utiču na održivost proizvodnje.

Predstavnici mljekara su naglasili da su spremni za dogovor, međutim očekuju da maloprodajni lanci razumiju situaciju i zajednički uzmu učešće u rješavanju problema.

Proizvođači su istakli da je zbog povećanja imputa proizvodnje ova godina vrlo teška za proizvođače mlijeka. Istaknuto je da je situacija u regionu slučna kao u Crnoj Gori. Naglasili su da su njihovi proizvodi visoko maržirani u trgovačkim lancima što je dodatno otežava situaciju u ovom lancu.

Takođe, na sastanku je bilo riječi o kontroli kvaliteta, pri čemu su se sagovornici saglasilii da se mora dodatno uticati na pojačanju kontrole uvoznog sirovog mlijeka.

Predstavnici Ministarstva su iskazali spremnost da do Nove godine, za iduća tri mjeseca obezbijede podršku od dodatnih 3 centa za proizvodnju sirovog mlijeka kako bi na taj način dali doprinos da pored redovnih premija, kako bi olakšali tešku situaciju u kojoj se nalaze proizvođači mlijeka.

Ministarstvo je pozvalo sve učesnike, da daju svoje predloge za izradu novog Agrobudžeta kako bi predstavnici Ministarstva zaduženi za kreiranje agrarne politike iste uvrstili za sledeću godinu, pod uslovom da isti imaju opravdanost. Takođe u konačnom da se nađu modeli za zaštitu cjelokupne poljoprivredne proizvodnje sa samim tim i mljekarskog sektora.

Ton razgovora je bio konstruktivan i iznijete su brojne činjenice, pri čemu su svi učesnici usaglasili stavove kada je u pitanju ovaj segment poljoprivredne proizvodnje i utvrdili dalje korake djelovanja. Iskazana su namjere zajedničkog rješavanja problema u cilju zaštite i očuvanja mljekarskog sektora.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com