Oko 3/4 pušača želi da donosioci odluka uzmu u obzir njihove stavove u izradi propisa o duvanu i nikotinu

Skoro svaki osmi pušač iz 22 zemlje smatra da lideri treba da uvaže njihove stavove i interese u donošenju odluka koje tiču propisa o duvanu i nikotinu – pokazuju rezultati novog međunarodnog istraživanja kompanije Philip Morris International (PMI).

Anketa koju je za kompaniju PMI sprovela nezavisna istraživačka firma Povaddo na više od 44.000 punoljetnih građana pokazuje snažnu podršku uravnoteženom pristupu regulisanju pušenja, pristupu koji uzima u obzir sve strane i podstiče postepeni napredak u smanjenju štete.

Konkretno, istraživanje je pokazalo da je 77 odsto ispitanika saglasno da perspektive onih na koje najdirektnije utiče ovaj problem treba da budu uključene u regulatorne rasprave. Da društvena očekivanja o potpunoj apstinenciji od supstanci kao što su nikotin i alkohol nisu izvodljiva smatra 75 odsto ispitanika, te bi vlade trebalo da preduzmu korake da smanje štetu od njihove upotrebe.

Istovremeno, 72 odsto ispitanika dijeli stav da njihove vlade treba da razmotre ulogu koju alternativni proizvodi mogu da imaju u oslobađanju zemalja od pušenja.

“Ukoliko želimo da odgovorimo na izazove sa kojima se suočavamo kao društvo na smislen i ekspeditivan način, potreban je uravnoteženiji i inkluzivniji pristup“, rekao je Gregoire Verdeaux, viši potpredsjednik za vanjske poslove.

“Ovo uključuje političke odluke koje prvenstveno uzimaju u obzir ljude koji su najviše pogođeni – kako bi se osiguralo da se njihov glas čuje i da njihove potrebe budu zadovoljene – a zatim dovođenje svih relevantnih strana za sto, uključujući stručnjake za ovu oblast, privatne kompanije, lidere civilnog društva, i sve koji mogu da doprinesu rješavanju ovih problema”, dodaje on.

Istraživanje je pokazalo snažan konsenzus da pronalaženje zlatne sredine u spornim pitanjima može da dovede do postepene promjene politike i omogući napredak. Tako, 90 odsto ispitanika vjeruje da za rješavanje urgentnih društvenih izazova lideri moraju da uzmu u obzir sve perspektive – čak i one koje su u suprotnosti s njihovim stavovima. Svaki osmi ispitanik je rekao da će vjerovatnije glasati za lidere koji slušaju sve strane i usvajaju razumne pristupe koji poboljšavaju živote običnih ljudi.

Konačno, 85 odsto ispitanika vjeruje da bi zajednički rad građana i kompanija imao značajan uticaj, a 77 odsto podržava učešće kompanija i u rješavanju velikih problema.

“U zemljama širom svijeta građani su umorni od zastoja u kreiranju politika i željni konstruktivnih promjena. U oblasti smanjenja štete od pušenja, PMI se dugo zalagao za razuman pristup koji daje prioritet interesima sadašnjih punoljetnih pušača i javnom zdravlju. Uravnoteženim i inkluzivnim raspravama o nauci koja stoji iza boljih alternativa i usvajanjem pristupa koji je više koncentrisan na ljude, možemo ubrzati prestanak upotrebe cigareta. Više od milijardu ljudi i dalje puši. Moramo – i možemo – raditi bolje, a to počinje otvorenim dijalogom
zasnovanim na činjenicama”, zaključio je Verdeaux.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com