,,Onaj ko srušio krstionicu da Bog da se časni krst njega i njegovo potomstvo srušio i uništio” - Volim Podgoricu

,,Onaj ko srušio krstionicu da Bog da se časni krst njega i njegovo potomstvo srušio i uništio”

Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je jutros sa sveštenstvom Svetu liturgiju pređeosvećenih darova u crkvi Svetog Spasa na Toploj u Herceg Novom, čime je počelo redovno velikoposno bratsko sabranje sveštenstva Protoprezviterijata bokokotorskog i hercegnovskog.

U liturgijskoj besjedi na kraju bogosluženja, Vladika je rekao da je u Crkvi Božjoj sve u znaku časnoga i životvornoga krsta.

Podsjetio je da ovu nedjelju proslavljamo kao krstopoklonu i klanjamo se životvornome krstu.

„A to jeste smisao i biće Crkve Božije: Hristos raspeti i vaskrsli. I svi oni koji su Njegovi i koji su se krštavali i krštavaju u Njegovo ime, oni se Njemu saraspinju, uzimaju na sebe krst Njegov i kroz raspeće zadobijaju tajnu vječnoga vaskrsenja i vječnoga života“, kazao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Kazao je da je Crkva Božja raspinjana i gonjena kroz svu istoriju.

„Evo, pogledajte šta se danas događa na Miholjskoj Prevlaci. Miholjska Prevlaka je svetinja koja je sagrađena u vrijeme cara Konstantina, sagrađena je na moštima jednog drevnog hrišćanskog mučenika postradalog od onoga, kako ga je narod zapamtio – prokletoga cara Dukljanina“, podsjetio je on.

Govoreći o istorijatu Miholjske Prevlake, o njenim mučeništvima i razaranjima, on je naglasio da nikome nije smetalo i ne smeta što je ona oskrnavljena podizanjem bungalova na njenim ruševinama, kao ni to što su joj ime ukrali i pretvorili je u Ostrvo cvijeća.

„Red bi bilo da nam i ova državna vlast pomogne u obnovi te svetinje, a ne da nas sprečava i da podignemo ovu krstionicu, koja je tamo podignuta, koja je nastavak one krstionice iz vremena cara Konstantina. Ova krstionica nije ništa drugo nego pokušaj obnove te krstionice da bi se kroz nju i preko nje obnovila i Miholjska Prevlaka“, kazao je on.

Dodao je da Mitropolija crnogorsko-primorska decenijama moli i traži da sama, bez finansijske pomoći države, obnovi prevlačku svetinju.

„Ne daju nam ovi takozvani zaštitnici kulturnih dobara. Šta oni štite – kulturna dobra ili kulturne ruševine? Kulturna dobra su ona koja se obnavljaju, koja vaskrsavaju, koja se revitalizuju… To je pravilo bilo kroz vjekove, i na istoku i na zapadu. Samo ovdje kod nas, evo, ne dozvoljavaju da se obnovi ta svetinja. A daće Bog“, poručio je Vladika Amfilohije.

Vladika je rekao da duhovni potomci komunista, koji jesu otimali crkvenu imovinu, ali ne i hramove, sada hoće da otimaju i hramove.

„Obezbožena država, sekularna država, ona sada prvi put u istoriji hoće da otima hramove i hoće da ih prisvoji da postanu državni hramovi. To ne spada u normalne priče, ali je ovdje kod nas to činjenica. Ja se u Boga nadam da će Gospod, koji je raspet za nas i za naše spasenje, Crkva Božja i sveti Božji ljudi, koji su saraspinjani Hristu kroz vjekove, nama pomoći i urazumiti ove ljude koji u 21. vijeku pokušavaju da ruše svetinje“, rekao je Vladika.

Podsjetio je da je svojevremeno, na prijetnju da će biti srušena crkva Svete Trojice na Rumiji upotrebio „tešku, ali svetopetrovsku“ riječ: Ko srušio crkvu na Rumiji, da Bog da srušio njega časni krst.

„Kao i onaj koji srušio krstionicu na Prevlaci, da Bog da časni krst njega i njegovo potomstvo srušio i uništio. Ja ponavljam te riječi. Jeste da su teške, ali ja moram da ponovim te riječi Svetoga Petra Cetinjskoga“, poručio je Mitropolit Amfilohije.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com