“OTVORENI STUDIO” NA VOP TV: Perić: Dogovor postoji, ovo je predstava; Pejak: CG živi od turizma i šverca narkotika i političari imaju procenat - Volim Podgoricu

“OTVORENI STUDIO” NA VOP TV: Perić: Dogovor postoji, ovo je predstava; Pejak: CG živi od turizma i šverca narkotika i političari imaju procenat

Perić: Razaraju politički i pravni sistem da bi ostali što duže na vlasti; Vujović: Mi smo taoci 81 poslanika koje smo birali da rade u našem interesu

Dogovor o političkom razrješenju situacije u Crnoj Gori već postoji, a ovo što građani gledaju je samo predstava, kazao je Srđan Perić, jedan od osnivača Pokreta Preokret, gostujući sinoć u Otvorenom studiju na Youtube kanalu VOP TV. 

Tema Otvorenog studija bio je “veliki reset” odnosno sporazum koji su juče potpisale partije “stare” većine i najava formiranja nove, političke vlade, u skladu sa izbornim rezultatima od 30. avgusta 2020. godine.

“Mi trenutno imamo teatar, dogovor već postoji, samo je pitanje kojim redom koraka ćemo doći do njega, ali mi ne znamo šta je dogovor, mi samo gledamo predstavu. Kako drugačije nazvati odluku da ne pustite kamere, što je predlagao poslanik Miodrag Lekić, pa pustite neko saopštenje, pa uslovljavanje oko predsjednice Skupštine, kazao je Perić.

U Crnoj Gori se, kaže on, u kontinuitetu pokušava zamagliti realnost.

“Kada zamaglite realnost, možete manipulisati ljudima. Danas mi ne znamo ko je vlast, a ko je opozicija u Crnoj Gori. Možete li biti opozicija, a da imate premijera, da imate ministra u vladi, a da imate politički imenovane ljude u čelnim državnim preduzećima, a da sa DPS-om izmještate Zetu iz Podgorice, usred izbornog procesa a u korist DPS inžinjeringa? U demokratskim državama demokratija počiva na tome da imate vlast i opoziciju i da je opozicija alternativa rješenjima koja nudi vlast”, kazao je Perić

On je rekao i da u Crnoj Gori ne postoji institut odgovornosti, i pitao kao je odgovoran za sve što se dešavalo u protekle dvije godine.

Perić je rekao da dogovor koji je u petak krunisan sporazumom partija i koalicija koje su formirale većinu nakon izbora 20220. nije realan.

“Dogovor je već postignut negdje, nama će biti isporučen, a šta je stvaran dogovor, vidjećemo”, kazao je.

Na pitanje zbog čega nijedna partija nije tražila skraćenje mandata paralmentu, što bi vodilo izborima, Perić je kazao da je jasna “igra partija” da se pozivaju na izbore, a da ih u stvari ne žele.

“Ta igra je toliko providna. Odlaganje izbora je goli strah većine da će postati manjina”, kazao je Perić. O mogućnosti ponovnog odlaganja lokalnih izbora zakazanih za 23. oktobar, kazao je da će ih “odložiti ukoliko pritisak javnosti ne bude dovoljno jak”.

“Ovo nije čak ni neustavnost. Ovo je samovolja. Pravni sistem je reznesen. Izbor gradonačelnika Podgorice je nezakonit, kao i svako dalje imenovanje i svaka odluka. Ovo što je sada urađeno nikada nije urađeno u istoriji parlamentarizma u Crnoj Gori. Oni doslovno razaraju politički i pravni sisitem kako bi ostali što duže na vlasti. I nama neće o izborima odlučiti Ustav i zakoni, već neka agencija za istraživanje javnog mnijenja koja će izmjeriti nekome da on dobro stoji u biračakom tiijelu”.

Pejak: Karteli su vlasnici svega u CG pa i političkih partija

Vesko Pejak, koordinator pokreta Alternativa Crna Gora je kazao da je sporazum juče potpisan, treći ili četvrti od izbora prije dvije godine.

“Ovaj je trajao nekih 15 minuta”, smatra Pejak.

“Ono o čemu se ne priča je da je u ovom momentu crnogorska privreda kolabirala, živi isključivo od turizma i šverca narkotika. Ukupni budžet Crne Gore je oko 2,5 milijardi. Mi godišnje prebacimo 35 do 40 milijardi u narkoticima preko naše teritorije. Samo u par nedjelja su bile zaplijenjene dvije pošiljke koje su imale vrijednost blizu pola milijarde. To je jasan reper od čega mi živimo. Ako živimo od toga, a prosječna plata je 500 eura, moramo znati da neko ko obrće tolike količine novca, je vlasnik svega oko nas i tu mislim i na političke partije u Crnoj Gori”, kaže Pejak.

On kaže da se od izbora 2020. vidno samnjio broj “građanskih aktivista” koji su, kako kaže, pozapošljavani “po dubini i širini, u CEDIS-u, Elektroprivredi, opštinama”.

“Samo u CEDIS-u preko 300 ljudi bez ijednog fer konkursa. I sada imate nas aktiviste čiji budžet je nula eura, i kartele  protiv kojih govorimo i koji imaju milijarde. I imate politčare, od kojih svaki ima svoj procenat. Šta je problem 30. avgusta? Pa mi smo poremetili te procente. Sada procenti moraju da se plaćaju drugim ljudima. I zato je došlo do svađe unutar klanova”, kaže Pejak.

On smatra da ni Temeljni ugovor ne bi bio potpisan bez podrške DPS-a, te da je to “bilo unaprijed dogovoreno”.

“To njihovi birači treba da znaju”, kazao je Pejak.

Pejak kaže i da predsjednik Milo Đukanović može, ukoliko mu se “ne svidi neka buduća vlada”, raspiše izbore.

“Vlada je pala. Ova vlada nema legitimitet. Oni su toliko puta mijenjali strane da se ne zna ko je vlast, a ko opozicija. Sve i da se formira ta vlada, neće biti funkcionalna, jer ne može 50 partija da vrši vlast. Svako bi uništavao sektor koji dobije kroz korupciju i kriminal”, kazao je Pejak i naglasio da “sve parlamentarne partije u Crnoj Gori imaju dio kolača vlasti”.

Međunarodnoj zajednici u Crnoj Gori je, kaže, važna samo jedna stavr.

“To je NATO, odnosno sigurnost da nećemo potpasti pod ruski uticaj. Što se tiče recimo Kosova, najveći promoteri nezavisnosti ne dolaze iz međunarodne zajednice, već odavde. Kosovo je raj za kriminal, za narkotike. U zadnjih 10 godina kilo heroina nisu zaplijenili. To je sigurna kuća i za Đukanovićev režim i za dio režima u Srbiji”, kaže Pejak.

Vujović: Mi smo taoci 81 poslanika koje smo birali da rade u našem interesu

Milica Kankaraš, jedina crnogorska harfistkinja i građanska aktivistkinja,  kaže da je partitokratija ključni problem, te da ona nije nestala sa izborima, već da se dešava isto.

“Nadali smo se meritokratiji, a dobili smo partijske kadrove, rođake, kumove, po dubini i širine. Opet će ovaj takozvani sporazum biti nastavak te priče, opet će da se trguje, da se namješta po dubini. Demokrate su ušle u ovo, vjerovatno sa ciljem da se Bečić vrati na čelo Skupštine, a trebali su stati na stranu građana i vršiti pritisak da se Skupštini skrati mandat i da idemo na izbore. Kada to nisu uradili, pokazali su da su u partitokratksoj mašineriji”, kazala je Kankaraš.

“Svi mi smo trenutno taoci 81 građanina Crne Gore koje smo mi delegirali da zastupaju naše interese. Mene muči ptianje, čije interese oni zastupaju? Njihova obaveza je da poštuju Ustav i brane ga od onih koji namjeravaju da ga krše. A mi imamo poslanike koji u javnim nastupima izgovaraju rečenice tipa: Nećemo se držati Ustava kao pjan plota. Jako važno pitanje je koga smo mi to izabrali da štiti naše interese?”, kaže Sandra Vujović, dramska spisateljka i građanska aktivistikinja.

O formiranju buduće, političke vlade, Vujović kaže da je evidentno da međunarodni partneri ne vide DF kao partnera u političkom životu Crne Gore.

“Što nameće pitanje da li je to direktno miješanje ili suspenzija demokratskih procesa u Crnoj Gori”, kazala je Sandra Vujović.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com