Partnerski odnos policija Crne Gore i Njemačke potvrđen donacijom najsavremenije opreme koju će koristiti naša granična policija u borbi protiv svih oblika prekograničnog kriminala

Crnogorska policija je od kolega iz Njemačke primila donaciju vrijednu skoro 344.000 eura a u pitanju je najsavremenija oprema koju će za poslove graničnih provjera i nadzora zelene granice koristiti službenici Sektora granične policije. Vrijedna oprema, koja će biti korišćena na graničnim prelazima, će službenicima granične policije omogućiti brže i efikasnije provjere na graničnim prelazima i u dijelu teritorije zelene granice, u cilju postizanja još boljih rezultata u borbi protiv svih oblika prekograničnog kriminala.

Protokol o primopredaji donirane opreme potpisali su pomoćnik direktora Uprave policije MUP-a Crne Gore za Sektor granične policije Vesko Damjanović i oficir za vezu Savezne policije Njemačke Oliver Has. Sastanku su prisustvovali glavni policijski inspektor u Odsjeku za operativni rad i analizu rizika Sektora granične policije Petar Šestović i asistent oficira za vezu Olivera Hasa, Edin Bojić. Savremena oprema je Upravi policije MUP-a Crne Gore donirana od strane Savezne policije MUP-a SR Njemačke.

Pomoćnik direktora Uprave policije Vesko Damjanović izrazio je zahvalnost oficiru za vezu Oliveru Hasu na vrijednoj donaciji. Pomoćnik Damjanović je kazao da je i ova donacija potvrda da granična policija Crne Gore ima izuzetnu saradnju sa policijom Njemačke, ne samo u dijelu koji se tiče podrške u dostizanju standarda u tehničko – materijalnoj opremljenosti već i u u dijelu koji se odnosi na razmjenu informacija i obuke koje SR Njemačka obezbjeđuje službenicima Sektora granične policije. On je istakao da vjeruje će ova donacija značajno doprinijeti bržoj i efikasnoj graničnoj kontroli, kao što su i prethodne donacije Savezne policije SR Njemačke doprinjele postizanju mjerljivih rezultata iz oblasti graničnih poslova a koji su inače na visokom nivou. Oprema će posebno biti značajna za prevenciju i suzbijanje prekograničnog kriminala i svih vrsta nezakonitosti.

Oficir za vezu Oliver Has izrazio je zadovoljstvo zbog još jedne realizovane aktivnosti od značaja za našu policiju i istakao da su crnogorska i njemačka policija partneri koji imao izuzetan ne samo profesionalni već i prijateljski odnos. Osim donacije opreme, koja je trenutna najsavremenija na tržištu, biće obezbijeđene i obuke za službenike crnogorske granične policije koji će koristiti ovu opremu, a sa podrškom njemačkih kolega u obuci službenika našeg Sektora granične policije će se nastaviti i u narednom periodu, što će doprinijeti unaprjeđenju vršenja poslova i zadataka iz oblasti granične kontrole kao i daljem jačanju međunarodne policijske saradnje.

Opremu koja je donirana danas, a koju koriste i policije zemalja Evropske unije, čine 60 graničnih štambilja, 56 specijalnih lupa za otkrivanje falsifikovanih putnih isprava, tri termovizijske kamere za detekciju kretanja lica i vozila na većoj udaljenosti, 10 mobilnih čitača dokumenta koji očitavaju dokumenta prilikom provjera putnih isprava u autobusima, šest videoskopa za pregled i pretres svih skrivenih bunkera u vozilima i četiri uređaja za drugu liniju grani;nih provjera. Ukupna vrijednost danas donirane opreme je 343.800,40 eura. Ukupna vrijednost opreme koju je Savezna policija SR Njemačke u više navrata donirala Sektoru granične policije Uprave policije MUP-a Crne Gore od početka ove godine je 543.800,40 eura, dok će vrijednost donirane opreme od strane kolega iz Njemačke, sa realizacijom još jedne donacije koja je planirana do kraja ove godine, na kraju 2018. godine za ovu godinu iznositi 922.079,92 eura.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button