Pejović: Analiza gazdovanja šumama pokazuje zabrinjavajuće loše rezultate

Urađena analiza ostvarenja programa gazdovanja šumama za period 2001.-2020., koju je odmah nakon dolaska na čelo Uprave za šume sproveo direktor Srđan Pejović, pokazuje zabrinjavajuće loše rezultate, saopšteno je iz Uprave za šume.

“Analizirano je 70 posebnih osnova gazdovanja šumama, odnosno programa gazdovanja šumama za gazdinske jedinice. Anlizom su obuhvaćeni programi gazdovanja šumama za gazdinske jedinice čiji je period važenja počinjao 2001. godine i kasnije, a koji su po isteku važnosti ponovo urađeni i data na njih saglasnost do kraja avgusta 2021. Godine”, kazao je Pejović.

Kako je naveo, plan gajenja šuma u ukupnom iznosu ostvaren je 27 odsto.

“Njege mladih šuma (njega mladika, njega gustika i proredama u mlađem letvenjaku) potpuno su zapostavljene: od planiranih 3971 ha ostvareno je svega 52 ha”, istakao je Pejović.

Prema njegovim riječima, pošumljavanje goleti i požarišta kao i popunjavanje prirodnog podmlatka i kultura realizovano je sa 56 odsto, ali je uspjeh pošumljavanja odnosno prijema sadnica katastrofalan, što je konstatovano i u prethodno medijima dostavljenoj analizi pošumljavanja od 2001-2020. godine.

“Plan sječa ostvaren je sa 62 odsto, a plan izgradnje šumskih puteva 27 odsto, konkretno – od planiranih 322km tvrdog šumskog puta ostvareno je svega 86km”, dodao je Pejović.

Napominje da programi gazdovanja šumama planirani planovima za gazdinske jedinice u periodu od 2001-2020 godine “zabrinjavajuće lose” su ostvarivani, pogotovo planovi gajenja šuma.

“Šume su praktično eksploatisane, a radovi na obnovi i njezi šuma su zapostavljeni kao i ulaganja u izgradnju i održavanje šumskih puteva”. naglasio je Pejović.

Pejović juče je najavljeno obišao jedan dio terena gazdinske jedinice “Maočnica” zbog sagledavanja problema koji su se pojavili pri sprovođenju ugovora za prodaju drveta na panju, a vezano za probijanje vlaka i nadoznaku sanitara.

Pejović poručuje da je prošlo vrijeme eksploatatorskog odnosa prema šumama i da nakon do sada sprovedenih analiza i sagledavanja slabosti dolazi vrijeme snažne reforme šumarskog sektora u čemu očekujemo takođe snažnu podršku svih nadležnih institucija.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com