Penzioneri najavili blokadu kružnog toka na Ribrevinama jer im Vlada ne da 200.000 za gradnju stanova u Bijelom Polju - Volim Podgoricu

Penzioneri najavili blokadu kružnog toka na Ribrevinama jer im Vlada ne da 200.000 za gradnju stanova u Bijelom Polju

Radovi na tri lamele sa po četiri stana na Ribarevinama za potrebe Udruženja penzionera ne izvode se već nekoliko mjeseci. Predsjednik Udruženja penzionera Milan Minić kaže da je urađen znatan dio, ali se sa radovima stalo zbog zbog nedostatka finanisjskih sredstava. Minić kaže da investitoru gradnje – Udruženju penzionera fali preko 200.000 eura za završetak gradnje i da su zahtjev za dodatna sredstva poslali Fondu PIO i Ministarstvu rada i socijalnog staranja, ali odgovora još nema.penzioneri

Prema njegovim riječima, procijenjena vrijednost radova je 360 hiljada eura, a da su se poštovali rokovi u novi dom do kraja godine trebalo je da se useli 12 porodica penzionera.

PENZIONERI NAJAVILI PROTEST: Ako nadležni ne zaštite životni standard, izaći ćemo na ulice

POKRET PENZIONERA: Vlada da zaustavi raspodjelu sredstava za stare, brojne zloupotrebe privatnih i povezanih NVO

“MUTILO SE” Zašto se zatvaraju klubovi za penzionere u Podgorici

INTERVJU Aligrudić o doprinosima za Fond PIO, stanovima, članarinama: Čekaju nas ozbiljne reforme (VIDEO)

“Opredijeljenih 170 hiljada eura smo potrošili i potrebna nam je pomoć za nastavak radova”, navodi Minić, dodajući da bjelopoljski penzioneri apeluju na državu da im pomogne da dovrše započeto jer imaju jednu od najnižih penzija u Crnoj Gori

“Održali smo sastanak sa našim članstvom i predsjednicima svih mjesnih odbora i donijeli odluku da 2. septembra organizujemo protest, tako što ćemo tačno u podne blokirati kružni tok na Ribarevinama”, kazao je Minić.

Predsjednik Opštine Petar Smolović ističe da je Opština je dala plac za izgradnju tri zgrade za penzionere, oslobodila ih svih komunalija i asfaltirala pristupni put.

“Prva faza objekta je završena, a to je ukrovljenje ova tri objekta. Kako sam informisan očekivala se pomoć Ministarstva rada i socijalnog staranja i Fonda PIO koji su, uz Udruženje penzionera Bijelog Polja, investitori. Nadam se da će u što skorijem roku iznaći rješenje za završetak zgrade za 12 porodica penzionera”, kazao je Smolović.

Na pitanje šta je sa finansiranjem zgrada za bjelopoljske penzionere, “Danu” su iz Fonda PIO kazali da je Upravni odbor Fonda PIO Crne Gore ranije donio odluku o odobravanju sredstava Udruženju penzionera Bijelo Polje za potrebe finansiranja izgradnje stambenog objekta u iznosu od 170.000 eura.

“Iako se Udruženje obratilo sa molbom za obezbjeđenje sredstava za finansiranje izgradnje stambenog objekta za potrebe 20 penzionera Bijelog Polja, UO je procijenio da je najbolje rješenje izgradnja 18 stambenih jedinica po projektnoj dokumentaciji Opštine Bijelo Polje, imajući u vidu da bi finansiranje izgradnje dvije dodatne stambene jedinice iziskivalo izradu nove projektne dokumentacije i znatan dodatni trošak. Našom odlukom nije definisano da opredijeljena sredstva predstavljaju početni dio sredstava, već jednokratnu uplatu, odnosno ukupan dio sredstava opredijeljen za ovu namjenu, koji je trebalo da obezbijedi realizaciju svih finansijskih obaveza investitora, odnosno Udruženja, s obzirom na činjenicu da su projektnom planirana i sredstva od otkupa stanova”, kažu iz Fonda PIO, dodajući da se Udruženje penzionera Bijelo Polje nakon određenog perioda obratilo sa zahtjevom za dodjelu dodatnih sredstava, u iznosu od 202.128,11 eura, zbog promjene plana i projekta izgradnje, koji su uzrokovali dodatne troškove koji znatno prevazilaze planirana sredstva.

“Umjesto 18, novim projektom planirana je izgradnja 12 stanova. Važno je imati u vidu da su promjene plana i projekta izgradnje sprovedene bez konsultacija sa Fondom, te Fond u vezi sa istima nije preuzimao nikakve dodatne obaveze”, naveli su iz Fonda PIO.

Odluka nakon utvrđivanja modaliteta

I pored punog razumijevanja potreba penzionera i težine situacije u kojoj se nalaze jer nijesu riješili stambeno pitanje, UO Fonda je zbog mnogobrojnih primjedbi na način realizacije izgradnje stambenih objekata za penzionere u Crnoj Gori, u ranijem periodu zamrzao aktivnosti u vezi sa stambenom izgradnjom za potrebe penzionera, do definisanja novog modaliteta realizacije ovih projekata. U cilju postupanja u skladu sa navedenim, premijer dr Dritan Abazović održao je sastanak i tom prilikom je dogovoreno da Ministarstvo rada i socijalnog staranja preuzme inicijativu u cilju definisanja novog modaliteta stambene izgradnje za penzionere, u saradnji sa ostalim učesnicima ove aktivnosti, navode iz Stručne službe Fonda PIO dodajući da će UO Fonda PIO odmah nakon utvrđivanja modaliteta stambene izgradnje shodno gore navedenom dogovoru, donijeti odluku u vezi sa zahtjevom Udruženja penzionera Bijelo Polje.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com