Peskov tvrdi da je laž da je mobilisano više od 300.000 ljudi

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je lažna informacija da je Rusija mobilisala više od 300.000 ljudi.

Kako prenosi agencija RIA Novosti, ranije su se u brojnim medijima i na Telegram kanalima pojavili izvještaji da je mobilisano više od milion ljudi.

“Ovo su sve lažni izvještaji”, rekao je Peskov za RIA Novosti.

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin potpisao je u srijedu ukaz o djelimičnoj mobilizaciji, a nešto kasnije je ministar odbrane Sergej Šojgu rekao da je za djelimičnu mobilizaciju potrebno 300.000 ljudi.

U međuvremenu, veliki borj Rusa pokušavaa da napusti državu kako ne bi bili poslati na front.

“Predsjednik republike i Odbor za spoljnu i bezbjednosnu politiku Savjeta ministara donijeli su odluku da značajno ograniče ulazak ruskih državljana i izdavanje viza zbog ozbiljne štete za međunarodnu saradnju Finske”, navodi se u saopštenju, prenijela je agencija RIA Novosti.

Finska granična agencija ažurirala je grafikon o broju ljudi koji ulaze iz Rusije otkako je Vladimir Putin objavio svoj plan mobilizacije. Agencija je takođe pokušala da umiri Fince rekavši da se sprovode detaljne granične provjere, pri čemu čuvari pregledaju pasoše, vize, prtljag, gotovinu i automobile.

“U cilju obezbjeđivanja rada određenih visokotehnoloških industrija, kao i finansijskog sistema Ruske Federacije, donijeta je odluka da se u vojnu službu ne pozivaju građani sa visokim obrazovanjem koji rade u organizacijama iz oblasti informacionih tehnologija”, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Oni su objasnili da se to odnosi i na ove kategorije građana koji rade u ruskim telekom operaterima i učestvuju u obezbjeđivanju stabilnosti, bezbjednosti i integriteta funkcionisanja komunikacionih objekata, centara za obradu podataka, kao i sredstava i javnih komunikacionih linija Ruske Federacije.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com