PLAGIRALA RAD: Sud na strani profesorice Lakićević Đuranović, tužilac se žalio

Osnovni sud u Podgorici odbio je optužni predlog protiv suspendovane vanredne profesorice Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore (UCG) Bojane Lakićević Đuranović, za krivično djelo povreda moralnih prava autora i interpretatora za koje je propisana kazna zatvora do četiri godine.

To su “Vijestima” saopštili iz Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Podgorici i pojasnili da je tužilac izjavio žalbu protiv rješenja Višem sudu u Podgorici, tražeći da se ukine i predmet vrati na ponovno odlučivanje.

ODT je prije devet mjeseci podnio optužni predlog protiv Lakićević Đuranović, po krivičnoj prijavi Centra za građansko obrazovanje (CGO). Ta nevladina organizacija u prijavi je osumnjičila da je pod svojim imenom djelimično objavila tuđe autorsko djelo, na osnovu čega je birana u nastavno-naučno zvanje, jer je, na naučnom skupu, na Pravnom fakultetu Univerziteta u istočnom Sarajevu, 25. oktobra 2014. godine, javno izložila kao svoj rad studenta Danila Spahića, pod naslovom “Jedinstveni institucionalni okvir Evropske unije”.

”Osnovno držano tužilaštvo u Podgorici je, u avgustu prošle godine, Osnovnom sudu u Podgorici, podnijelo optužni predlog protiv okrivljene B.L.Đ., za krivično djelo povreda moralnih prava autora i interpretatora, koji je sud odbio, jer je našao da djelo koje je predmet optužbe nije krivično djelo. Protiv rješenja suda državni tužilac je izjavio žalbu, Višem sudu u Podgorici, tražeći da se ukine i predmet vrati na ponovno odlučivanje. Postupak po žalbi je u toku”, odgovorio je “Vijestima” Vukas Radonjić, državni tužilac i portparol ODT Podgorica.

Radonjić, koji je i posebni tužilac za krivična djela protiv intelektualne svojine u podgoričkom ODT-u, ranije je “Vijestima” kazao da se Lakićević Đuranović stavlja na teret da je pod svojim imenom djelimično objavila tuđe autorsko djelo, u procentu od 98 odsto i bez njegove dozvole, učinila dostupnim javnosti djelove istoimenog diplomskog rada Spahića, koji ga je pod njenim mentorstvom odbranio na Međunarodno-pravnom smjeru Specijalisitičkih studija na Pravnom fakultetu UCG.

Pravnik Danilo Spahić ranije je potvrdio “Vijestima” da je u septembru 2014. odbranio specijalistički rad “Jedinstveni institucionalni okvir Evropske unije”, ali nije htio detaljnije da komentariše.

Istakao je tada da je to za njega “novost”, te da živi i radi u inostranstvu, zbog čega nema potpune informacije.

Sutkinja Osnovnog suda Nada Rabrenović kaznila je u septembru prošle godine Lakićević Đuranović sa 2.500 eura zbog plagiranja rada bivšeg studenta Đorđija Drinčića.

Suđenje je trajalo više od dvije godine, a državno tužilaštvo teretilo je da je svojevremeno rad svog tadašnjeg studenta Drinčića, kome je bila mentor, predstavila kao svoj autorski naučni rad tokom naučnog skupa na Kopaoničkoj školi prava.

Taj rad objavljen je u časopisu Udruženja pravnika Srbije “Pravni život”.

Sutknja Rabrenović je u septembru 2021. godine, obrazlažući odluku, navela da je za to krivično djelo predviđena novčana ili kazna zatvora do tri godine, kao i da su imali u vidu olakšavajuće okolnosti – porodične prilike i to što Lakićević Đuranović nije osuđivana.

Tužilac je tražio da se kazni sa 3.000 eura i da joj se izrekne mjera zabrane bavljenja profesurom, što Osnovni sud nije prihvatio.

I tužilac i punomoćnik suspendovane profesorice žalili su se Višem sudu na prvostepenu presudu, ali nije poznato da li je postupak u međuvremenu i pravosnažno okončan.

Još nema osumnjičenog za obijanje depoa fakulteta u decembru 2019.

”Vijesti” su u februaru objavile da ni dvije godine nakon što je obijen depo Pravnog fakulteta (PF), a tri studentska rada zamijenjena, policija i tužilaštvo nemaju osumnjičenog.

To proizilazi iz odgovora podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva, koje je formiralo krivični predmet protiv nepoznatog počinioca.

Depo Pravnog fakulteta obijen je u decembru 2019.

Mjesec kasnije, Pravni fakultet je formirao Komisiju za popis bibliotečke građe, nakon što su iz CGO iskazali sumnju da je Lakićević Đuranović upravo ta tri rada prikazala kao svoja tokom izbora u profesorsko zvanje.

loading...

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com