PODGORICA: Izgradnja novih vodovoda u naseljima

Sa hiljadu i dvije stotine kilometara vodovodne mreže, dvije stotine kilometara fekalne mreže i isto toliko atmosferske kanalizacije, podgoričko javno preduzeće Vodovod i kanalizacija je, slobodno se može reći, grad ispod Glavnog grada. Ako se tome doda činjenica da nad tom infrastrukturom ima sedamnaest hiljada objekata kojima gazduje, jasno je šta predstavlja. A voda i dalje predstavlja socijalnu kategoriju, kaže prvi operativac podgoričkog preduzeća, Filip Makrid.

– Danas je prosječan račun za domaćinstva, što se utroška vode tiče, između deset i dvanaest eura. Sve više sazrijeva svijest kod ljudi da se računi moraju plaćati ako želimo da sistem funkcioniše. Tako da Vodovod ima negdje iznad osamdeset procenata naplate računa. Ipak, ima I dalje onih koji račune za vodu ne plaćaju, možda i zbog toga što račun za vodu nisu platili nikad.- priča Filip Makrid, pomoćnik direktora podgoričkog javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija i njegov prvi operativac.

Podgorica raste nekontrolisano. Danas niko sa sigurnošću ne može reći koliko ona ima stanovnika. Prema nekim pokazateljima Podgorica danas ima četvrt miliona stanovnika. Naselja, i najčešće nelegalno, niču kao pečurke a podgorički vodovod se trudi da isprati nekontrolisano širenje grada.

A pokušali smo to na jedan zdrav način, izgradnjom seoskih vodovoda, odnosno dovođenjem vode u seoska područja makar na neki način ublažimo. Što se tiče grada, u ovom trenutku su samo dva naselja-Gornji Vranići i Kakaricka Gora, veća naselja u Podgorici koja nemaju izgrađenu vodovodnu infrastrukturu. Projektna dokumentacija je izgrađena i za jedan i za drugi vodovod i naša namjera je da u narednom periodu te probleme i riješavamo.- kaže Filip Makrid.

Markid kaže da pomenuta naselja mogu očekivati da već tokom ove godine vide rezultate u izgradnji vodovoda. Napominje da tempo ponekad nije onakav kakvim ga građani očekuju ali da ne zavisi od Vodovoda.

-Jasno je da sredstva koja treba da se ulože u izgradnju novih vodovoda prije toga trebaju sakupiti. A ta sredstva se prevashodno sakupljaju od komunalnih taksi koje naplaćuje Glavni grad ili naplate računa ili komunalija. A na to ne možemo uticati. Pored toga, mi imamo obaveze I prema postojećim korisnicima. Ima dosta infrastrukture koja je dotrajala i koju treba zamijeniti novom, i, bez obzira da li se neko ljuti ili ne, takve vrste radova nam moraju biti prioritet.- poručuje Makrid.

A protekli zimski dani i hladni talas, donijeli su dosta nevolja i podgoričkom Vodovodu. Nije bilo dijela grada u kojem se nije dogodila neka havarija, bilo da se radi o centru grada bilo da se radi o prigradskim naseljima.

-Ekipe Vodovoda radile su danonoćno. Puno cijevi je puklo u prigradskim naseljima ali se sličnih havarija događalo i u centru grada. Zamjenjeno je preko osam stotina vodomjera što samo govori o razmjerama kvarova koji se saniraju. Mi činimo sve da građanima obezbjedimo kvalitetno i uredno snadbjevanje.- poručuje Filip Makrid, prvi operativac podgoričkog javnog preduzeća Vodovod i kanaliza

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button