PODGORICA: Skupština Crne Gore osvijetljena u bojama romske zastave

Zgrada Skupštine Crne Gore večeras je simbolično osvijetljena u bojama romske zastave, povodom obilježavanja Međunarodnog dana Roma – 8. aprila.

“Skupština Crne Gore na ovaj način iskazuje posvećenost građanskom konceptu, prihvatanje i poštovanje različitosti, ali i nedvosmislenu opredijeljenost da se kroz inkluzivan pristup omogući poboljšanje društvenog statusa romske zajednice u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju Skupštine.

Foto: Skupština Crne Gore

Danas se u svijetu obilježava Međunarodni dan Roma, ustanovljen sa ciljem da se ukaže na položaj ove populacije. Međunarodni dan Roma zvanično je proglašen 1990. godine, u mjestu Serock u Poljskoj, gdje je održan četvrti Svjetski romski kongres Međunarodne romske unije (IRU), u znak sjećanja na prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika održan od 7. do 11. aprila 1971. godine u Česfildu kod Londona. Tada je donesena odluka o romskoj himni za koju je izabrana pjesma “Đelem, đelem”, a dogovoren je i izgled zastave, plavo-zelene dvobojnice sa crvenim točkom u sredini, koja predstavlja simbol napretka i pokreta, ali i migracije Roma tokom istorije. Takođe, utvrđen je i opšti naziv Romi (rom – čovjek).

Foto: Skupština Crne Gore

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button