PODGORICA: Sto za zračenje od danas ponovo u funkciji

Sto za brahiterapiju od danas je ponovo u funkciji, tako da se proces zračenja može bez ikakvih problema obavljati u Klinici za onkologiju Kliničkog centra Crne Gore KCCG, kazao je direktor te ustanove Jevto Eraković.

On je to saopštio na pres konferenciji Kliničkog centra povodom sprovođenja radioterapije u Klinici za onkologiju i radioterapiju.

Eraković je rekao da je u protekloj godini u Centar za radioterapiju uloženo više od 4,8 miliona eura i da se, prosječno, u njemu zrači oko 160 pacijenata, te da ima više od 1.500 zračenja.

„Zbog kvara stola za brahiterapiju, deset pacijentkinja je upućeno na zračenje u Centar za radioterapiju u Banjaluku. To je privatni regionalni centar, jedan od najsupješnijih u regionu. Te pacijentkinje su uspješno obavile tretmane“, istakao je Eraković.

On smatra da je jako važno što, kada se pokvario sto za brahiterapiju, nije došlo do zastoja liječenja.

„Zahvaljujući naporima naših doktora i dobroj komunikaciji sa kolegama iz regiona uspostavljena je saradnja sa privatnim centrom, koji je na najkvalitetniji način mogao da uradi zračenje. Drugi centri nisu dolazili u obzir zbog toga što su u njima liste čekanja ogromne. Dakle, za ovih deset pacijentkinja se uradilo ono što je bilo najneophodnije i najvažnije u njihovom liječenju“, rekao je Eraković.

Prema njegovim riječima, sto za brahiterapiju je od danas u funkciji.

„U petak su nam stigli rezervni dijelovi, tako da od danas pacijentkinje mogu da koriste taj sto u Klinici za onkologiju. Razmišljamo i o nabavci novog stola, ali u svakom slučaju proces brahiterapije može bez ikakvih problema da se obavlja u Klinici za onkologiju“, poručio je Eraković.

On je kazao da je treći linearni akcelartor već nabavljen i da je u toku građevinska priprema prostora u kom će on biti instaliran.

Načelnica Centra za radioterapiju Gordana Ristić Bašović, rekla je da se više od trećine pacijenata trenutno zrači savremenim tehnikama zračanja.

“Na Evropskom kongresu radijacionih onkologa u Milanu u maju ove godine, bila sam ponosna kada sam vidjela listu centara u svijetu koji raspolažu sa ove dvije vrste linearnih akceleratora, sa kojima trenutno raspolaže Crna Gora. U regionu smo mi jedini, a u ostatku Evrope to su Belgija, Italija, Švajcarska i Grčka“, navela je Bašović.

Ona je istakla da u Crnoj Gori pacijenti ne čekaju na početak zračne terapije.

„Mi smo jedini centar u regionu, uz ovaj privatni u Banjaluci, koji nema listu čekanja. Od 2010. godine se brahiterapija u kontinuitetu sprovodi u Klinici za onkologiju. Naša pacijentkinje smo uputili u renomirani centar, a ovdje je urađeno sve da one nastave zračenje kod nas. Napravili smo program za ovu sedmicu i nastavljamo sa radom“, rekla je Bašović.

Direktor Klinike za onkologiju Vladimir Todorović, pojasnio je da su potrebne decenije da bi se organizovala Klinika za onkologiju, i „mislim da mi idemo u odličnom pravcu“.

„Ali ponekad se dešavaju tehničke poteškoće, koje postoje svugdje u svijetu. Ono što je malo lakše kod bogatijih zemalja je to što oni imaju više opreme, dok je kod nas to malo sporno. Ali dobijanjem ovog trećeg linearnog akceleratora doći ćemo u evropske standarde. Sad već nemamo čekanja. A tada ćemo da radimo na još bržem i boljem nivou“, kazao je Todorović.

On je istakao da se na Klinici za onkologiju liječe funkcioneri, roditelji ljekara, profesori Medicinskog fakulteta.

„Znači da postoji povjerenje u to što radimo. To povjerenje ponekad može da se poljulja određenim neadekvatnim komentarima. Tako da mi želimo sve da unapređujemo i bićemo sigurno najbolja onkologija u regionu, samo nam za to treba vremena“, poručio je Todorović.

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button