PODGORICA: U srijedu konkurs za upis na UCG: Mjesta ima za 3.609 brucoša

Univerzitet Crne Gore raspisaće u srijedu, 22. juna konkurs za upis u prvu godinu studija, a mjesta ima za 1.666 budžetskih i 1.943 samofinansirajućih studenata.

Univerzitet Crne Gore

Prijave na konkurs podnose se u četvrtak i petak, 23. i 24. juna, a kandidati, uz prijavu, podnose originalnu diplomu o položenom maturskom, odnosno stručnom ispitu koji se polaže eksterno po Zakonu o gimnaziji i Zakonu o stručnom obrazovanju, originalna svjedočanstva o završenom prvom, drugom, trećem i četvrtom razredu srednjeg obrazovanja, biometrijsku ličnu kartu ili kopiju izvoda iz matične knjige rođenih i kopiju uvjerenja o državljanstvu, ovjerenu kopiju diplome “Luča” ili njoj ekvivalentne diplome, diplomu ili ekvivalentni dokument o osvojenoj prvoj ili drugoj nagradi na državnom takmičenju srednjoškolaca.

Kako je saopšteno iz UCG, strani državljanin podnosi i dokaz o poznavanju jezika na kome se izvode studije, izuzev u slučaju da je završio srednju školu na jednom od jezika koji su u službenoj upotrebi u Crnoj Gori.

Kandidati koji nemaju diplomu o položenom maturskom, odnosno stručnom ispitu koji se polaže eksterno po Zakonu o gimnaziji i Zakonu o stručnom obrazovanju, uz prijavu za upis podnose i izjavu da se prijavljuju i za polaganje testova, ukoliko žele da se izjednače sa kandidatima koji su polagali eksterni maturski odnosno stručni ispit.

Polaganje testova iz dva predmeta od značaja za savladavanje izabranog studijskog programa za kandidate koji nijesu imali maturski, odnosno stručni ispit koji se polaže eksterno, biće organizovani u ponedjeljak, 27. juna.

U saopštenju se dodaje da dopunski ispiti za fakultete i akademije koji ih organizuju, polažu se zaključno sa 1. julom prema rasporedu koji će biti istaknut na oglasnoj tabli univerzitetskih jedinica. Upis kandidata i izdavanje uvjerenja izvršiće se zaključno sa 5. julom.

Visina školarine za studente koji sami snose troškove školovanja utvrđena je posebnom odlukom Upravnog odbora UCG. Stranac ima pravo upisa na studijske programe pod jednakim uslovima kao i crnogorski državljanin.

(Cdm)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button