Policajac koji je našao Ajlana: Mislio sam na svog sina

Turski policajac koji je pronašao i podigao tijelo preminulog trogodišnjeg sirijskog dječaka Ajlana Kurdija, čija je smrt potresla svjetsku javnost, izjavio je da je pomislio na sopstvenog sina kad je vidio tijelo djeteta na plaži u turskom ljetovalištu Bodrumu.

Policajac Mehmet Čiplak se u intervjuu za tursku agenciju Dogan prisjetio kako se, dok je hodao prema njemu i podigao ga iz pijeska, molio da je dečak još živ, prenijela je agencija AP.

“Kad sam prišao dječačiću, rekao sam sebi: “Dragi Bože, nadam se da je živ”. Ali on nije pokazivao znakove života. Bio sam slomljen”, rekao je Čiplak.

On je dodao da i sam ima šestogodišnjeg sina i da, kad je ugledao tijelo djeteta, pomislio je na svog sina i stavio se na mjesto Ajlanovog oca.

“Riječi ne mogu da opišu kako je taj prizor bio tužan i tragičan”, dodao je on.

Policajac je dodao da nije znao da je fotografija njega kako drži tijelo mrtvog dečaka uslikana i kaže: “Samo sam radio svoj posao.”

U prevrtanju dva čamca sa izbjeglicama tokom putovanja od turske ka grčkom ostrvu Kos se utopilo 12 ljudi, između kojih Ajlan, njegov petogodišnji brat i njihova majka, a fotografija Ajlanovog beživotnog tijela kako leži licem nadolje u pijesku je potresla čitavu međunarodnu javnost.

Ajlan je sahranjen u petak u sirijskom gradu Kobaneu, koji je i sam simbol otpora sirijskih Kurda protiv džihadista Islamske države.

(Tanjug)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button