POLICIJA UPALA U LUKU BAR: Provjeravaju beransku kompaniju zbog šverca cigareta - Volim Podgoricu

POLICIJA UPALA U LUKU BAR: Provjeravaju beransku kompaniju zbog šverca cigareta

Službenici Uprave policije upali su u petak u Luku Bar gdje su počeli provjeru poslovanja beranske kompanije „Cygnus”, koja se povezuje sa međunarodnim švercom cigareta. Inspektori su tražili dokaze da li je ta firma izvozila cigarete preko luke, prenosi Dan.

Radi se o firmi čija je izvršna direktorka i vlasnica Zorka Veljić. Istraga o švercu cigareta pokrenuta je po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT). Pod lupom istražitelja je ista grupa ljudi za koju se ranije sumnjalo da je povezana sa mojkovačkom fabrikom duvana „Tara”.
Jučerašnje provjere i pretersi počeli su u ranim jutarnjim satima i trajali su do podne. Detaljno su izvršene kontrole kontejnerskih terminala kako bi se provjerilo da li je beranska firma izvozila cigarete preko luke.
Inspektori su zaplijenili dokumentaciju koja je predmet istrage, a, prema nezvaničnim podacima, juče niko nije privođen zbog šverca cigareta.

Nije poznato da li je dosad, u okviru istrage, saslušana Zorka Veljić, koja ima 81 godinu, pošto je u pitanju predmet Specijalnog državnog tužilaštva, pa je istraga koju vode tajna. U okviru istog predmeta, a, kako je prije nekoliko dana objavljeno, raspisana je policijska potraga za Berancem Dimitrijem Veljićem i špediterom Milovanom Perovićem, osumnjičenima da su učestvovali u međunarodnom švercu cigareta. Prema pouzdanim podacima „Dana” Dimitrije Veljić ima 84 godine.

Prema nezvaničnim podacima, inspektori provjeravaju da li su odgovorni u kompaniji „Cygnus” upisivali gubitke u finansijskim iskazima, dok su sa druge strane zarađivali na hiljade eura od šverca cigareta. U bilansu uspjeha, koji je dostavljen Poreskoj upravi, piše da je kompanija „Cygnus” tokom 2017. godine ostvarila gubitak od 258 eura.

Ta firma u prošloj godini nije imala prihoda, ako je suditi prema njenim finansijskim iskazima u Poreskoj upravi.
Šira istraga je pokrenuta nakon što je u aprilu uhapšen Edževid Dacić, zvani Muzafer, iz Rožaja, od kojeg su pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja oduzeli 70 paketa cigareta i džip bez registarskih oznaka.
Dacić je, navodno, tokom saslušanja tvrdio da je cigarete „marbl”, vrijedne 35 hiljada eura, kupio radi ulične prodaje. Ipak, istraga je vodila u drugom pravcu.

Navodno, postoji dovoljno razloga za sumnju da je Dacić samo dio mreže koja se bavi tzv. „pranjem” carinskih kontejnera sa cigaretama.
On je u odbrani tvrdio da je cigarete kupio na teritoriji Kosova. Tvrdio je i da je zbog ovog djela već jednom krivično odgovarao.

Novac koji posjeduje, objasnio je, nije stečen nijednom kriminalnom aktivnošću, već mu pomaže brat koji živi u inostranstvu.
Policija vjeruje da već izvjesno vrijeme cigarete kontejnerima stižu u Luku Bar, odakle se istovaraju i skladište bez plaćanja dažbina Crnoj Gori i veoma brzo se transportuju na crno tržište.
U međuvremenu se prave fiktivni papiri, a kontejneri se pune drugom robom i šalju dalje do krajnje destinacije – fiktivne firme u Jordanu.
TV Vijesti je ranije objavila da je na Malti prije izvjesnog vremena zaustavljeno čak dvadesetak kontejnera, za koje je pisalo da su cigarete iz Bara koje treba da stignu do Jordana. Provjerom kontejnera utvrđeno je da cigareta u kontejnerima nema, tako da istražitelji sumnjaju da su one završile na ulicama gradova Crne Gore, ali i zemalja u regionu.
Preko tog posla navodno je uvezano nekoliko firmi.

Ista adresa, više firmi

​Policija je došla do kompanije „Cygnus”, koja je skladište navodno uzela pod zakup od Stevana Vučinića i Milovana Perovića. Na istoj adresi – Ulica Janka Vukotića broj 7A nalazi se i firma „ Anael”, koju je u decembru prošle godine „likvidirao” Dimitrije Veljić. Samo dva mjeseca kasnije, u februaru ove, opet sa sjedištem na istoj adresi, Veljić je registrovao novu firmu – „Carnuntum”.

Dan.co.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com