Policijska tortura još bez pravosudnog epiloga uprkos dokazima - Volim Podgoricu

Policijska tortura još bez pravosudnog epiloga uprkos dokazima

Uprkos ozbiljnim indicijama i medijskim izvještajima da su pojedini pripadnici policije odgovorni za ozbiljne slučajeve torture već skoro pola godine nema optužnica niti se zna je li tužilaštvo napravilo pomak u istrazi. Pripadnici Odsjeka za posebnu operativnu podršku Uprave policije u kome su bili, pod komandom Mirka Banovića, Petar Lazović, Predrag Jestrović, Jugoslav Raičević, Slobodan Mićković, Ivan Đoković, Ivan Stamatović, Željko Radunović, Dražen Miranović, Sead Luboder, Vuk Šuković, Momo Mirković, Mirko Đukić, Milorad Mitrović i Neško Jaredić, sudeći prema nalazima Europola i transkriptima razgovora nekih od njih, činili su, prisustvovali ili su znali da se čine krivična djela torture nad uhapšenim ljudima. O tome svjedoče fotografije objavljene krajem marta ove godine.

No, iako je portal ‘Libertas’ objavio te fotografije, tužilaštvo dosad nije ukazalo na odgovorne. Pritom, ostaje posebno pitanje i dokle bi se uopšte i stiglo u otkrivanju mogućih zlodjela da nije bilo otkrivene komunikacije preko aplikacije “Skaj”.

Sudeći po komunikacijama koji su neki od pomenutih policajaca imali preko kriptovanih telefona, oni su otimali ljude i držali ih u svojim, takozvanim štek stanovima, tukli ih, stavljali pištolj u usta, mučili ih strujom, gušili ih, prijetili im i omalovažavali ih i prema njima nečovječno postupali.

U izjavi za Portal RTCG, advokat Veselin Radulović kaže da je očigledno da Crna Gora ne poštuje u potpunosti zabranu mučenja.

“Zabrinjava činjenica da je prošlo skoro pola godine od kada je portal ‘Libertas’ objavio fotografije koje su putem kriptovane komunikacije razmjenjivali pripadnici policije i koje pokazuju da su oni otimali i mučili određena lica, ali još nema nikakve reakcije nadležnih organa. Kada se ima u vidu da su te fotografije nadležnim organima dostupne već više od dvije godine, onda je očigledno da Crna Gora ne poštuje u potpunosti zabranu mučenja i drugog zlostavljanja u skladu sa međunarodnim standardima”, predočio je Radulović.

Na taj način, kaže, nastavljeno je sa praksom nedjelotvornih istraga i nekažnjivosti koja ohrabruje i podstiče na ponavljanje slučajeva policijske torture.

“Država koje pretenduje da bude društvo vladavine prava mora efiksano da identifikuje, istaži, krivično goni i na kraju kazni sve oblike zlostavljanja, posebno one koji dolaze od službenih lica. Na žalost, u Crnoj Gori to još nije slučaj i neposredni izvršioci torture i zlostavljanja često ostaju nekažnjeni, ali i njihovi pretpostavljeni iz samog vrha hijerarhije koji ih prikrivaju, omogućavaju im da nastave sa radom u službi i da nastave se zlostavljanjem i kršenjem ljudskih prava. Zlostavljači i njihovi pretpostavljeni koji ih prikrivaju i štite ne bi smjeli biti dio državnog aparata i konačno utvrđivanje njihove odgovornosti bi trebalo da bude jedan od važnih zadataka buduće izvršne vlasti”, naveo je Radulović.

Kako je krajem marta prenio portal Libertas, Petar Lazović i Jugoslav Jugo Raičević pričali su o tome sa šefovima i pripadnicima kriminalnih grupa i nerijetko im slali fotografije mučenja ljudi.

Lazović je, po dosad pregledanim materijalima Europola, o svojim “junačkim dostignućima“ i namjerama obavještavao kriminalce Radoja Zvicera, Darka Šarića, Nikolu Spasojevića, pripadnika Šarićeve kriminalne organizacije, srpskim kriminalcima Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću…

Tvrdi se i da se Jugoslav-Jugo Raičević hvalio kako je batinao uhapšene visokokotiranom članu Šarićevog kriminalnog klana Milanu Vučiniću, sa kim je bio u svakodnevnoj komunikaciji.

Petar Lazović je u pritvoru od jula prošle godine, ali optužnica protiv njega još nije potvrđena.

 

(rtcg.me)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com