26 godina od “događanja naroda”, masa predvođena Dakićevcima i Željezarcima srušila vlast - Volim Podgoricu

26 godina od “događanja naroda”, masa predvođena Dakićevcima i Željezarcima srušila vlast

Danas se navršilo 26 godina od takozvane antibirokratske revolucije u Crnoj Gori, u kojoj je, smijenjena komunistička vlast, a političko vođstvo u državi preuzeo populistički pokret, nastao na talasu velikosrpskog nacionalizma. 

Udarna pesnica takozvanog „događanja naroda“ 10. i 11. januara 1989. godine u Titogradu bili su radnici sada nepostojeće fabrike IGM ,,Radoje Dakić“, na čelu sa tadašnjim direktorom Dragom Šofrancem, i radnici nikšićke Željezare ,,Boris Kidrič“. Jednu od ključnih uloga u smjenjivanju bivše vlasti imalaje grupa univerzitetskih profesora, na čijem čelu je bio tadašnji rektor Univerziteta Crne Gore Miloš Radulović, piše Pobjeda.

U ljeto 1988. godine crnogorsko vođstvo je u više navrata stavljano na probu odanosti tadašnjem komunističkom rukovodstvu u Srbiji. Pokušaji organizovanja političkih zborova radnika u Crnoj Gori radi podrške Slobodanu Miloševiću i njegovoj politici prema stanju na Kosovu su propali što je bio, sa stanovišta zvaninog Beograda, „veliki minus“ na račun tadašnjeg crnogorskog rukovodstva. 

U političku nemilost su pali kada je Predsedništvo CK SK Crne Gore tražilo od opštinskih komiteta SK da takve političke akcije ne dozvole na svom području. Međutim, takozvana antibirokratska revolucija prešla je granice Srbije kada su u avgustu organizovani mitinzi u formi solidarisanja sa Srbima i Crnogorcima na Kosmetu u Titogradu, Nikšiću, Cetinju… i pored stava CK Saveza komunista Jugoslavije sa 16. sjednice da se „mitinzi solidarnosti” ne održavaju van teritorije Srbije.

Kulminacija se desila 7. i 8. oktobra 1988. okupljanjem radnika ispred Skupštine Crne Gore u Titogradu. Zahtijevali su hitno sazivanje sjednica predsjedništava CKSK i SR Crne Gore, ,,podnošenje ostavki svih onih koji su prozvani od strane naroda, a zatražena je i odgovornost rukovodstva sredstava javnog informisanja Radio televizije Titograd i lista Pobjeda” (Pobjeda, 8. oktobar, 1988.). Miting je završen intervencijom milicije, sjutradan oko sedam časova, ali je nastavljen u Nikšiću. Istoga dana šest autobusa i šesdesetak automobila radnika Željezare ,,Boris Kidrič“ koji su iz Nikšića krenuli ka Titogradu policija je zaustavila kod mjesta Žuta greda i rastjerala ih suzavcem.

Ono što nije uspjelo organizatorima protestnih mitinga tokom oktobra, ostvareno je nekoliko mjeseci kasnije, u januaru: tada je tadašnje crnogorsko rukovodstvo natjerano da podnese kolektivnu ostavku.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com