Cetinje će opet biti centar crnogorske diplomatije - Volim Podgoricu

Cetinje će opet biti centar crnogorske diplomatije

Uokviru programa „Beautiful Cetinje“, u crnogorskoj prijestonici počela je rekonstrukcija objekta bivšeg ruskog poslanstva, u kojem će od naredne godine biti smješteno sjedište Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore. Projekat će realizovati Prijestonica Cetinje, Vlada Crne Gore i UNDP, radovi će biti završeni u julu 2016. godine, a Cjelokupna investicija iznosiće 2,4 miliona eura.

Gradonačelnik Prjestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović je najavio da će objekat ruskog poslanstva, koji je uništen u požaru prije tri godine, biti rekonstruisan i to uz primjenu mjera energetske efikasnosti.

“Vjerujem da nije potrebno detaljnije govoriti o arhitektonskom značaju ovog objekta, koji će po završetku radova biti i još jedno energetski efikasno zdanje u našem gradu.  Uz to, realizacijom ovog projekta, nakon čitavog stoljeća, vratićemo Ministarstvo vanjskih poslova na Cetinje.Ujedno, na ovaj način i počinjemo niz aktivnosti kojima ćemo obilježiti 13. novembar – Dan oslobođenja Cetinja, a tokom kojih ćemo imati i događaje kojima ćemo najaviti nove investicije u našem gradu, kao i useljenje nove stambene zgrade za naše sugrađane”, najavio je Bogdanović.

Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić izrazio je zadovoljstvo što će Cetinje realizacijom ovog projekta opet postati centar naše državne diplomatije.

“Objekat koji je nakon požara u jako lošem stanju, za koji mjesec ili najkasnije za godinu, zasijaće novim sjajem. Siguran sam da će ovaj objekat u potpunosti služiti svojoj pravoj namjeni i radujem se tom budućem periodu.Ovaj projekat, međutim, važan je i jer simbolizuje suštinsku saradnju Vlade Crne Gore i Prijestonice Cetinje na pragu jačanja onih segmenata koje je Cetinje imalo i tokom svoje istorije. Drago mi je i što je UNDP dio ovog projekta, budući da sve radimo kroz program „Beautiful Cetinje“ („Lijepo Cetinje“). Smatram da taj program predstavlja odlično iskustvo i iz tog razloga proširili smo ga i na ostale gradove Crne Gore, s obzirom da ćemo naredne godine početi sa realizacijom projekta „Lijepa Crna Gora“, rekao je Lukšić.

Stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori Fiona Mekluni naglasila je da joj je drago što je program „Beautiful Cetinje“ nastavljen upravo obnovom bivšeg ruskog poslanstva.

“Mnogo je vremena uloženo u izradu projektne dokumentacije, na kojoj smo radili kako bi zadovoljili sve potrebe i zahtjeve Ministarstva vanjskih poslova, ali i uveli neke nove mjere kao što je energetska efikasnost. Takođe, želim da naglasim da je ovo još jedna od brojnih aktivnosti koje smo sa Prijestonicom Cetinje pokrenuli programom „Beautiful Cetinje“, koje se odnose na obnovu objekata uz primjenu mjera energetske efikasnosti u istorijskom jezgru i radujem se što ćemo i u narednim mjesecima često dolaziti na Cetinje kako bi ispratili radove”, zaključila je ona.

Inače, tokom programa „Beautiful Cetinje“ obnovljena su zdanja bivšeg britanskog poslanstva, stare bolnice „Danilo prvi“, kao i više objekata u Njegoševoj ulici i na Dvorskom trgu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com