DF prijavio proteste za nedjelju, očekuju više hiljada ljudi - Volim Podgoricu

DF prijavio proteste za nedjelju, očekuju više hiljada ljudi

Demokratski front DF podnio je danas Ministarstvu unutrašnjih poslova MUP prijavu za održavanje mirnog okupljanja i javnog protesta u nedjelju, na kojem, kako su naveli, očekuju više hiljada ljudi.

Poslanik DF-a Milutin Đukanović, koji je u prijavi naveden kao rukovodilac protesta, kazao je da će skup biti održan 27. septembra, sa početkom u 18 sati, na platou ispred Skupštine Crne Gore, prenosi MINA.

„Protest smo prijavili na osnovu Ustava Crne Gore, Zakona o javnom okupljanju i Evropske konvencije o ljudskim pravima“, rekao je Đukanović na konferenciji za novinare.

Kako je kazao, cilj okupljanja je da se izrazi protest zbog teške materijalne situacije u kojoj se nalaze građani Crne Gore, kao i zbog politike neprestanog zaduživanja koju vodi Vlada.

Đukanović je pozvao službenike Uprave da, kako je naveo, ne nasjedaju na poruke aktuelnog režima i krugova bliskih vlasti.

„Mi očekujemo od njih da se ponašaju korektno, jer i oni su žrtve manipulacija i lošeg ekonomskog stanja koje je proizvela aktuelna vlast u Crnoj Gori“, poručio je Đukanović.

Prema njegovim riječima, panika koju iskazuje režim, više govori o njegovoj slabosti.

Đukanović je rekao da su u prijavi naveli da očekuju više hiljada građana.

„Još jednom pozivam naše uniformisane da ne budu instrument u rukama režima. Mi smo spremni da protesti budu mirni, a očekujemo da se i režim tako ponaša“, kazao je Đukanović.

Ali, kako je naveo, ponašanje predstavnika režima govori o tome da ih je uhvatila panika.

„I naše elementarno ljudsko pravo da se mirno okupimo i izrazimo svoj protest, za njih je neki udar na sistem i državu. Naravno, od toga nema ništa“, naglasio je Đukanović

Uprijavi se navodi i da je, u cilju obezbjeđenja reda i mirnog održavanja javnog protesta, organizator obezbijedio 100 redara i obavijestio nadležne službe za održavanje medicinske i zaštite od požara.

Na pitanje da li očekuju da će na protest doći članovi i simpatizeri opozicionih partija, bez obzira što su se njihova rukovodstva izjasnila da neće u tome učestvovati, Đukanović je rekao da najavljeni skup prevazilazi političke stranke i organizacije.

„Od velikog broja pripadnika baš tih partija dobili smo obećanje da će doći na proteste. Vidjeli ste da su i najznačajniji funkcioneri Socijalističke narodne partije najavili da će doći“, kazao je Đukanović.

On je rekao da prijavom nije precizirano koliko će protesti trajati.

„Protesti će trajati dok se ne ispune naši zahtjevi, a osnovni je formiranje prelazne vlade koja bi omogućila održavanje fer i pošteni izbora“, poručio je Đukanović.

Upitan da li će im biti dozvoljeno organizovanje protesta na platou ispred Skupštine, s obzirom na to da je zakonom propisano da skup mora biti udaljen najmanje 50 metara od te institucije, Đukanović je rekao da očekuju da im MUP dozvoli da se okupe na toj lokaciji.

„Nakon njihovog odgovora, saopštićemo naš stav“, dodao je Đukanović.

Na pitanje da li je stigao odgovor opozicionih političkih subjekata na Sporazum o minimumu političke saglasnosti koji im je ponudio DF, Đukanović je kazao da su pojedine partije saopštile da neće potpisati taj dokument.

„Ali su nezavisni poslanici Mladen Bojanić, Obrad Gojković i predsjednik partije Pokret za Pljevlja spremni da potpišu taj sporazum. DEMOS je saopštio da će se kasnije o tome izjasniti, i očekujemo još izjašnjenje SNP“, precizirao je Đukanović.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com