DPS: Neutralnost na Balkanu veliki rizik - Volim Podgoricu

DPS: Neutralnost na Balkanu veliki rizik

Članstvo Crne Gore u NATO garant je stabilnosti, ocijenili su iz Demokratske partije socijalista (DPS), Ujedinjene reformske akcije (URA) i Pozitivne Crne Gore, dok u Demosu i Novoj srpskoj demokratiji smatraju da je neutralnost najbolje rješenje

Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu, Mevludin Nuhodžić kazao je, na panel diskusiji „Argument na argument“, da očekuje da Crna Gora u decembru dobije pozivnicu za ulazak u Alijansu.

On je ukazao na visinu cijenu obezbjeđivanja sistema bezbjednosti. „Mnogo je veća cijena za bezbjednost ako želite da budete neutralni, jer morate da izgrađujete totalni sistem odbrane“, smata Nuhodžić.

Prema njegovim riječima, mnogo je skuplje izgraditi neutralni sistem odbrane nego biti u kolektivnom sistemu odbrane.

Kako je naveo Nuhodžić, govoreći u dešavanjima u Makedoniji, prošlost na Balkanu nikad ne prolazi.

„Biti neutralan na ovom prostoru veliki je rizik“, zaključio je on.

Potpredsjednik Nove srpske demokratije, Slaven Radunović smatra da se tema ulaska u NATO forsira zarad skretanja pažnje sa drugih važnih tema.

„Pozivam Vladu da pokuša da bude elementarno korektna“, poručio je Radunović.

On smatra da je najveći prioritet demokratska smjena vlasti.

Radunović je ocijenio da, iz mnogih razloga koji su navedeni kao argumenti za ulazak u NATO, Crna Gora ne treba da uđe u Alijansu.

„NATO sam po sebi nije garant mira, garant je vladavina prava“, smatra Radunović.

Kako je on naveo, nije sve loše kada je u pitanju NATO, ali je, dodao je Radunović, pitanje za koga su stvari dobre, a za koga loše.

Predsjednik Pozitivne Crne Gore, Darko Pajović kazao je da je ta partija za članstvo u NATO iako se to članstvo vezuje za vladajuću koaliciju i, kako je dodao, tako stvara mogućnost „sljepljivanja“ od javnog mnjenja da je partija dio vladajuće koalicije.

„Svejedno je od koga dolazi inicijalno. Ja bih volio da smo mi najveći i da vodimo taj proces, ali građani su rekli svoje“, objasnio je Pajović.

On je kazao da je toj partiji prioritet državni interes Crne Gore što predstavlja, smatra on, članstvo u NATO.„NATO omogućava da naša djeca imaju sve što mi nijesmo“, ocijenio je Pajović.

On je rekao da su osnovni razlozi ulaska u tu Alijansu mir i stabilnost u regionu i da je potrebno biti racionalan.

Kada je u pitanju ekonomija, kako je kazao Pajović, NATO daje određenu vrstu sigurnosti svima onima koji žele da ulažu u Crnu Goru.

„Investitor želi mir i stabilnost, uz nespornu vladavinu pravu, a NATO, iako nije odlučujući, daje dodatni podstrek“, zaključio je Pajović.

Abazović: Članstvo ubrzava smjenu vlasti

Potpredsjednik URA, Dritan Abazović kazao je da temu ulaska u NATO nije pokrenula Demokratska partija socijalista već, kako je kazao, civilni sektor.

On smatra da je Vlada neiskreno pristupila tom pitanju.

„Neiskrenost je poremetila mogućnost da ljudima objasnite zašto je dobro biti članica Alijanse“, ocijenio je Abazović.

Prema njegovim riječima, mafiokratski režimi, koji su se ovdje instalirali, najopasniji su dio regionalne saradnje.

„Nedemokratski režimi pothranjuju terorizam i kriminalne strukture ih drže u nekom zaleđu i to nije bilo teško predvidjeti u Makedoniji“, kazao je Abazović.

Pozivnica za NATO, kako je kazao, ubrzava smjenu vlasti.

Nezavisni poslanik Goran Danilović smatra da je neutralnost najbolji put za Crnu Goru.

„Da je potrošeno na lobiranje za neutalnost koliko je potrošeno na lobiranje za NATO, mogli bismo to već imati“, ocijenio je on.

Danilović je kazao da predsjednik Demos-a, Miodrag Lekić bio u pravu kada je rekao da je veoma teško izboriti poziciju neutralnosti ako se ima u vidu istorijski kontekst i da nije dovoljno samo proglasiti neutralnost, ali, smatra on, nije ni malo.

„Odluku o članstvu u NATO potrebno je donijeti na referendumu da bi se pitali svi, a ne samo elita koja je uobrazila da zna šta je državni interes“, zaključio je Danilović.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com