“HITLEROV SISTEM JE EFIKASAN”: Turski predsjednik ŠOKIRAO svijet svojom izjavom! - Volim Podgoricu

“HITLEROV SISTEM JE EFIKASAN”: Turski predsjednik ŠOKIRAO svijet svojom izjavom!

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, pomenuo je danas Njemačku iz vremena Adolfa Hitlera, kao primjer efikasnog predsjedničkog sistema, prenijeli su turski mediji.

Erdogan želi da izmjeni turski Ustav kako bi, uglavnom, ceremonijalna titula predsjednika postala izvršna, odnosno da uvede tursku verziju sistema koji je na snazi u zemljama poput SAD, Francuske ili Rusije.

Na pitanje novinara da li je izvršni predsjednički sistem moguć uz istovremeno održavanje unitarne strukture države, Erdogan je kasno sinoć po povratku iz Saudijske Arabije rekao:

– Već postoje primjeri toga u svijetu. To možete da vidite i na primjeru Hitlerove Njemačke. I poslije toga je bilo primjera u mnogim drugim državama.

Foto: Wikimedia/German Federal Archive

Foto: Wikimedia/German Federal Archive

Vladajuća stranka AKP, koju je osnovao Erdogan, posvetila je najviše pažnje, poslije pobjede na parlamentarnim izborima u novembru, ustavnim promjenama.

Opozicione stranke se slažu za potrebom za promjenama u ustavu, koji je stupio na snagu poslije puča iz 1980. godine, ali ne podržavaju uvođenje predsjedničkog sistema za kojeg se zalaže Erdogan, strahujući da bi to moglo da stavi previše moći u ruke jednog autoritarnog lidera.

(Telegraf.rs)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com