Još nedogovorena vlada u sijenci već dijeli opoziciju - Volim Podgoricu

Još nedogovorena vlada u sijenci već dijeli opoziciju

Poslanik Demokratskog fronta Janko Vučinić ocijenio je predlog kolega iz koalicije da bude „premijer Vlade u sijenci“ kao dokaz uvažavanja njegovog dosadašnjeg političkog angažmana.

U razgovoru za Dan Vučinić je pojasnio da njegovopominjanje u ovom kontekstu zasad shvata samo kao jedan od predloga, o kojem bi se, kako kaže, uz druge predloge razgovaralo u slučaju kada bi bilo odlučeno da se formira tzv. Vlada u sijenci.

„To je, kao prvo, oslobođenje Crne Gore od odnarođene i kriminogene vlasti i spasavanje Crne Gore od ekonomske propasti i bankrota, kao i sprečavanje dalje rasprodaje u bescjenje društvenih i prirodnih dobara, uz koruptivne radnje vrha vlasti koje su sada više nego očigledne, čak se i ne kriju. U poslednje vrijeme je bilo više ideja kako ostvariti zacrgane ciljeve koje sam naveo“, rekao je Vučinić za Dan.

On kaže da je na početku to bila ideja o prelaznoj vladi, ali se sada pojavila ideja o vladi u sjenci.

„Čini mi se da su sve to zaobilazni putevi do cilja, jer za takve ciljeve kojima teži slobodna, demokratska i građanska Crna Gora potrebna je prvenstveno akcija. Lkcija koja bi bila podržana masovnim izlaskom građana na ulice da bi se u demokratskom duhu i na miran način izvršila smjena vlastodržaca u Crnoj Gori. Znači da je potrebno na takav način omogućiti demontažu poluga moći režima na svim nivoima i u svim segmentima društva koje drže postavljeni partijski vojnici kako bi se sve državne institucije zloupotrebljavale i stavljale u službu jedne partije koja na silu drži vlast u Crnoj Gori,“ ocijenio je Vučinić.

On je dodao da treba pobijediti „veoma jake tajkunsko-mafijaške strukture, usko povezane sa vrhom vlasti“.

„Oni tako ispreplegani i povezani ličnim i porodičnim interesima predstavljaju stvarne centre moći, koji nažalost upravljaju i vladaju Crnom Gorom. Na kraju da kažem, ono što je najvažnije, a to je da sve zdrave, napredne i poštene snage iz svih sfera društva ne treba da okupi lider, nego već odavno prisutna i neostvarena ideja o stvaranju države društvenog blagostanja i države socijalne pravde, sa ekonomskim, materijalnim, kulturnim i bilo kojim drugim napretkom i prosperitetom“, izjavio je Vučinić za podgorički dnevnik.

Portparol Nove srpske demokratije Jovan Vučurović rekao je da je ideja Vlade u sijenci potekla od političkog subjekta u osnivanju, čiji uticaj i vrijednost na političkom tržištu nije još provjeren na izborima.

„Vlasnici medijskog koncerna Vijesti ubjeđuju posustale konzumente njihove uređivačke politike da je baš to ono pravo na šta se već poodavno čeka u Crnoj Gori. Podrška tog medija Građanskom pokretu je svakako manje snažna i iskrena nego kada su radili za Mila Đukanovića, jer su ta „akumulaciona” vremena i ti odnosi sa premijerom neponovljivi. Međutim, nezavisno od kameleonstva i sumnjivosti koju sa sobom nose podržavaoci GP, sama ideja Vlade u sijenci zaslužuje komentar Nove srpske demokratije jer u javnoj razradi tog plana nismo dobro razumjeli da li takvom formom okupljanja treba da budu osnaženi i poduprti antirežimski protesti ili ne“, rekao je Vučurović.

On je dodao da mjesto premijera takve vlade pripada najjačoj parlamentarnoj opozicionoj stranci Novoj srpskoj demokratiji.

„Za nas je mnogo važnije šta bi bio posao takvog okupljanja. Ako je u pitanju takozvana politiku amandmana, za ponavljanje kritika i stavova parlamentarne opozicije ili već viđeno traženja trećeg puta, onda to nama nije mnogo interesantno jer nanosi štetu politici i akciji koju su definisali stranački organi Nove srpske demokratije“, kaže Vučurović.

Predsjednik Skupštine i Vladajuće SDP Ranko Krivokapić nije pristao na ponudu formiranja prelazne vlade ali je podržao integraciju opozicije.

„Opozicija prvo treba da se integriše, da pokuša da napravi vladu u sjenci i pokaže spremnost da može preuzeti odgovornost za vođenje države, rekao Krivokapić, prenio je Dan.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com