KRIVOKAPIĆ: Nijesam prevario, opozicija je neozbiljna - Volim Podgoricu

KRIVOKAPIĆ: Nijesam prevario, opozicija je neozbiljna

Crnogorska opozicija prvo treba da se integriše, da pokuša da napravi Vladu u sjenci i pokaže spremnost da može preuzeti odgovornost za vođenje države, rekao je lider socijaldemokrata Ranko Krivokapić.

On je komentarišući poruke iz opozicije, nakon što su propali pregovori o formiranju pelazne vlade, rekao da ga brine stanje u opozicionim partijama, i da do sada nijesu iz pristojnosti htjeli da komentarišu ono što je očigledno.

“Opozicija koja se sama rastače i raspada, ne može da uspostavi unutrašnje jedinstvo, pokušava da nađe spas u nuđenju državi jedinstva. Nije elementarno logički ozbiljno, a da ne govorim više od toga, nije politički ozbiljno”, kazao je Krivokapić novinarima nakon završne konferencije “Kako do unaprijeđene kontrolne uloge parlamenta”.

Prema njegovim riječima, opozicija, prije svega, treba da se integriše unutar sebe.

“Svi ti partijski subjekti su u nekim vrstama rastakanja, opozicija mora da pokuša da napravi Vladu u sjenci, da time nudi bolje programe, da pokaže ozbiljnost i spremnost da može preuzeti odgovornost za vođenje države, pa tek onda da traži neka uskakanja u vlast”, pojasnio je Krivokapić, navodeći da SDP nije partner za takve stvari.

On je rekao da je SDP spreman da kroz zajednički uspjeh, projekte, i razvojnu saradnju grade povjerenje i ozbiljnost političkog sistema, a da na izborima pobjeđuje onaj ko bolje te ciljeve može ostvarivati.

Krivokapić je rekao da su napadi opozicije neozbiljni, “jer kako nudite nekom vlast i suštinski da vodi Vladu, a onda ga poslije dva dana optužujete za neodgovornost”.

On je poručio da nikakve prevare nije bilo, navodeći da se razgovor očigledno shvata kao vlast. Krivokapić je kazao da je odgovor opoziciji bio sistemski i trajan, podrazumijevajući potrebu o razvojnom dijalogu, stabilnost Vlade u godini NATO integracija i obavezu Vlade da to ispuni.

»Hoćemo da razgovaramo i to je naša obaveza, parlament je formiran zbog dijaloga«, rekao je on.

Krivokapić je kazao da mu je u Beču lakše bilo dogovoriti susret Ukrajinaca i Rusa nego vlasti i opozicije, »što pokazuje u kom smo stanju, i to me strašno brine«.

On je rekao da vlast i opozicija treba da se vrate za sto i razgovaraju o razvoju Crne Gore, navodeći da su ekonomski pokazatelji razlog za zabrinutost svake političke elite, bez obzira na kojoj je strani.

Komentarišući to što nije podržao izmjene Krivičnog zakonika, iako njegovi poslanici jesu, on je kazao da se, poslije štetne pojave da se kroz Zakon o javnim nabavkama pokušao provući model da svi strateški projekti idu bez javnih nabavki, paralment mora vratiti u stanje da je zakon ono što je ponuđeno, a ne pokušaj da se u njega ubaci nešto drugo.

“Narod bi rekao da se uz meso prodaju kosti, kukavičje jaje da se proda. U ovom zakonu kukavičje jaje je bilo van onog što je tema Krivičnog zakonika. Pokušalo se provući oslobađanje odgovornosti za pola milijarde poreskih dugova, da se pokuša zatrpati sudski sistem gomilom malih sporova«, pojasnio je Krivokapić, navodeći da je to neozbiljan pristup.

On je rekao da, ako Vlada misli da tu temu treba otvoriti, to traži ozbiljnu analizu jer je to novo krivično djelo.

“A ne na mala vrata u pet do 12 uvoditi nove institute u krivično zakonodavstvo, koji su u suštini motivisani ministarstvom finansija. Ne mogu prigovoriti ministru pravde, već resoru finansija, koje je to pokušalo da provuče mimo svih principa i na štetan način za građane”,kazao je Krivokapić.

On je dodao da je sa potpredsjednikom Vlade dogovoreno da se zakon bez toga pošalje u parlament.

»Da već sada na prvom zasjedanju Skupštine ga imamo bez toga i da se stvarno bavimo stvarnim ratnicima«, dodao je Krivokapić.

On je podsjetio da SDP ima ozbiljan amandman o vraćanju u KZ štetnih ugovora.

Upitan da li se Crna Gora nalazi na liniji vatre sa ostalim balkanskim državama između Moskve i Vašingtona, a povodom izjave koja je došla iz Amerike, Krivokapić je rekao da neko ko je najozbiljniji kandidat za Alijansu, dijeli njene poglede i ko je uveo sankcije pojedincima iz Rusije, svakako da je na drugoj strani od onih kome je uveo sankcije.

»I to, nije linija vatre,ali linija sučeljavanja dva trenutno sukobljena sistema. Nadam se trenutno, i da će brzo proći, kroz OEBS se za to zalažem«, kazao je on.

Krivokapić nije želio da komentariše izjavu šefa poslaničkog kluba SDP-a, Borislava Banovića, koji je rekao da se greška koja se tiče podrške te stranke Miomiru Mugoši za ambasadora mogla izbjeći na više nivoa.

»Već sam rekao, dešavaju se takve greške u politici, ali nadam se a će biti najveća i posljednja«, zaključio je on.

(RTCG)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com