Kurc: Srbija ispunila sva očekivanja na međunarodnoj diplomatskoj sceni - Volim Podgoricu

Kurc: Srbija ispunila sva očekivanja na međunarodnoj diplomatskoj sceni

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc ocijenio je, povodom predstojećeg ministarskog savjeta OEBS- a u Beogradu, da se Srbija tokom jednogodišnjeg predsjedavanja toj organizaciji dokazala na međunarodnoj diplomatskoj sceni i da je ispunila sva očekivanja.

„Godina 2014. bila je jedna od najtežih za OEBS i Evropu. Konflikt u Ukrajini je potresao evropski bezbjednosni sistem u njegovim osnovama, a posljedice toga osjećamo i danas. Zbog toga je velika zasluga dva uzastopna predsjedavajuća OEBS- u, Švajcarske i Srbije, što su pokrenute mjere u cilju smanjenja napetosti u ukrajinskoj krizi “, kazao je Kurc.

Srbija se, prema njegovim riječima, tokom predsjedavanja OEBS-u, apsolutno dokazala na međunarodnoj diplomatskoj sceni.

“Srbija se u ulozi predsjedavajućeg u potpunosti dokazala. Srbija, posebno premijer Aleksandar Vučić i šef diplomatije Ivica Dačić, uvijek su se trudili za umjerenost, što je, imajući u vidu potpuno suprostavljene stavove koji obilježavaju aktuelni sistem, bilo više nego težak zadatak. Srbija se bavila veoma razborito ukrajinskom krizom i pomogla je da se OEBS, na primjer, po prvi put bavi izbjegličkom krizom“,objasnio je šef austrijske diplomatije.

Kurc je podvukao da je Srbija ispunila očekivanja i da je, imajući u vidu okolnosti, radila na veoma zahtјevnom programu, na čemu se može samo čestitati. Upitan šta bi posebno istakao u vezi predsјedavanja Srbije OEBS-u, Kurc je rekao da, iz njegovog ugla, bilo posebno zapaženo da je po prvi put jedna zemlja sa Zapadnog Balkana predsјedavala tom veoma važnom organizacijom.

„Naravno, na Zapadnom Balkanu ima još mnogo toga da se učini, pri čemu misije OEBS- a u regonu pružaju važnu podršku. Srbija je svakako jasno pokazala da može i izvan regionalnog konteksta dati vrijedan doprinos međunarodnoj zajednici. Ne bi, zbog toga, trebalo potcijeniti, važan signal koji se upućuje cijelom regionu“, naglasio je on.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com