LEKIĆ: O Prevlaci nas informiše hrvatska, umjesto naša vlada - Volim Podgoricu

LEKIĆ: O Prevlaci nas informiše hrvatska, umjesto naša vlada

Lider Demokratskog fronta (DF) Miodrag Lekić ocijenio je da  sada  izlazi na vidjelo dugogodišnji nerad, nekompetentnost i neozbiljnost Vlade i Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) u rješavanju spora oko Prevlake.

Lekić je za “Vijesti” kazao da dok premijer i “tzv. predsjednik države” rijetko, usput pomenu Prevlaku, pritom pažljivo i bojažljivo izbjegavajući javni dijalog i odgovorno sučeljavanje o tom važnom pitanju.

“Iz MVPEI izlaze konfuzno-kontradiktorna saopštenja i izjave. Da se uloženo vrijeme i kreativnost Vlade i MVPEI-a za izdavanje crnogorskog pasoša svjetskim kriminalcima utrošilo na zaštiti crnogorskih interesa povodom Prevlake, možda bi stvari tim povodom danas nešto bolje stajale”, rekao je Lekić.

Lekić je dodao da se od potpisivanja sporazuma Iva Sanadera i Mila Đukanovića 2008, do danas, mogu uočiti tri faze, i to ne radne, nego propagande crnogorskih vlasti.

“Prva, objavljeno je i slavljeno da se dogovorom dvojice premijera ide na međunarodni sud i za tu priliku je formirana zajednička komisija koja nikada nije u javnost izašla sa obrađenim materijalom i predlogom ako tako nešto uopšte i postoji. U drugoj fazi iz MVPEI je saopšteno da se ide na bilateralne pregovore i sporazum”, rekao je on. Treća faza je, smatra Lekić, propagandna simbioza prve i druge.

 

“U posljednje vrijeme se govorilo ‘o zavšnoj fazi usaglašenog dokumenta prije nego koji će biti upućen Međunarodnom sudu’. I  sada  kada je ofirano da nije bilo, bar ne ozbiljog bilateralnog rješavanja spora i rezultata u tzv. zajedničkoj komisiji kojim bi se išlo prema Međunarodnom sudu, pojavljuje se četvrta faza u kojoj je Hrvatska uputila svoj predlog sporazuma o razgraničenju.  Sada  Vlada ćuti, a javnost saznaje iz zvaničnih hrvatskih izvora da je u Podgoricu stigao zahtjev iz Zagreba”, rekao je Lekić.

U međuvremenu, navodi lider DF-a, crnogorski zvaničnici gotovo ne reaguju kada se novljanski ribari kod Prevlake ponižavajuće hapse i kažnjavaju zbog ulaska u, navodno, tuđe vode.

“Pored ozbiljne strategije i rada Zagreba na zaštiti legitimnih državnih interesa,  sada  smo već u fazi kada je statusom Hrvatske kao članice EU znatno promijenjen odnos diplomatskih snaga i raspoloživih međunarodnih mehanizama, očigledno u korist Hrvatske”, smatra Lekić.

Neshvatljivom ležernošću i neodgovrnošću, dodao je on, vlast je dobrim dijelom ispustila šanse da miroljubivo i šire diplomatski afirmiše ozbiljne pravno-istorijske argumenate koji objektivno postoje povodom Prevlake. On je rekao da bi prelazna vlada narodnog jednistva, pored primarnijih razloga za svoje nastajanje, mogla prekinuti ovu agoniju politike i diplomatije.

“Velike neodgovornosti sa gotovo istorijskim posljedicama”, zaključio je on.

(Vijesti)

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com