Lekić: Objedinjavanje – dužnost opozicije - Volim Podgoricu

Lekić: Objedinjavanje – dužnost opozicije

Pokušaj objedinjavanja antirežimskih snaga dužnost je svih opozicionih subjekata, parlamentarnih i vanparalementarnih, ocijenio je lider DEMOS-a, Miodrag Lekić. On je kazao da je DEMOS, iako spreman i za samostalni izlazak na izbore, kao javno odgovoran politički subjekt, pristalica pokušaja traženja formi objedinjavanja antirežimskih snaga kao racionalnalnog oblika jačanja ukupnog opozicionog bloka.

„Takav pokušaj je dužnost svih opozicionih, progresivnih, autonomnih snaga, parlamentarnih i vanparalementarnih, u prvom redu prema građanima koji s pravom zahtijevaju promjene“, kazao jeLekić u intervjuu agenciji MINA.

On je poručio da će DEMOS, pored linije samostalnog rasta, biti otvoren za saradnju i građenje povjerenja u opoziciji sa svima koji ispunjavaju dva uslova – izvjesno opoziciono dijelovanje i spremnost za ozbiljan, kredibilan javni dijalog i sporazum. 

Na pitanje da li, sa ove vremenske dinstance, smatra da je napravio dobar potez odlaskom iz Demokratskog fronta (DF) i osnivanjem nove stranke, Lekić je rekao da se radilo o iznuđenom i neizbježnom potezu. 

„Prije bih rekao da se radilo o iznuđenom, samim tim i neizbježnom, u svakom slučaju neradom potezu“, kazao je on.

Građanima je, kako je naveo, dobro poznato njegovo javno i interno, u svakom slučaju vrlo iskreno, zalaganje za afirmaciju složene koalicije DF-a kao jakog, kompaktnog, funkcionalnog, javno kredibilnog, potencijalno dominantnog subjekta na crnogorskoj političkoj sceni. 

„Smatrao sam da je za dalju fazu još većih uspijeha DF-a potrebno postići mnogo funkcionalniji sistem unutrašnjeg rada, koji bi podrazumjevao jaču kordinaciju u najprije definisanju, a zatim i obaveznom, pa i disciplinovanom javnom promovisanju jedinstvene politike“, pojasnio je Lekić.

Prema njegovim riječima, to je ponekad označeno, čak i javno okvalifikovano kao neprihvatljivi oblik centralizacije Fronta.

„Odmah da kažem da takav otpor ne smatram nelegalnim, imajući u vidu da se radi o koaliciji u kojoj partije članice legitimno žele da nastave svoje političke subjektivitete i ambicije. Ali, ostalo je i meni takođe legitimno pravo da dalje javno djelujem na bazi ličnih uvjerenja o tome kako formulisati i javno prezentovati političke ideje, sada već i u subjektu za čije rezultate mogu preuzeti potpunu odgovornost“, precizirao je Lekić. 

On je ponovio da svim subjektima u DF-u želi uspjeh u daljem djelovanju, „uz očekivanje da ćemo sarađivati u postizanju zajedničkih opozicionih ciljeva“. 

Upitan da li je DEMOS već uspio da se pozicionira na crnogorskoj političkoj sceni, Lekić je kazao da nije pristalica forme političkog rada u kojem se javni intervjui koriste za forsirane, nerijetko i neumjesne propagandno partijske samopromocije.

„Ipak, ne mogu preskočiti činjenicu da se DEMOS za vrlo kratko vrijeme jako pozicionirao na crnogorskoj političkoj sceni. To potvrđuju i podaci o ispitivanju javnog mnjenja“, rekao je Lekić.

Kako je naveo, poslije održavanja osnivačke Skupštine, odmakli su sa radom u cijeloj državi.

„Uz našu internu organizaciju koja funkcioniše dobro, i to u vrlo prijatnoj, iznad svega iskrenoj i kolegijalnoj atmosferi“, dodao je Lekić. 

On je kazao da krajem septembra planiraju da rezimiraju sve elemente rasta i iskustva, nakon čega će održati radnu Skupštinu na kojoj će, između ostalog, biti popunjena mjesta u organima DEMOS-a na bazi već usvojenog statuta stranke.

„Ukratko, DEMOS će, bez buke i propagandne demagogije, nastaviti ozbiljan rad, primarno vođen interesima građana ove države“, poručio je Lekić. 

Na pitanje da li su spremni da učestvuju na protestima koje najavljuje DF, i mogu li oni biti uspješni ako na njima ne bude učestvovala kompletna opozicija, Lekić je rekao da sumorna statistika realnog života, odnosno stepen pada crnogorskog društva, od ekonomskog do vrijednosnog, u uslovima divlje tranzicije i nekontrolisane vlasti, treba da motiviše građane i na učešće u protestima na bazi prava dozvoljenih ustavom i zakonom.

„S druge strane, radi se o toliko značajnom pitanju koje zahtijeva maksimalnu ozbiljnost od konkretne organizacije sve do poželjne mjere u javnoj ekspoloatacije same teme kako bi se izbjegao scenario neuspjeha iili bumeranga na kraju u korist vlasti“, upozorio je Lekić. 

Drugim riječima, kako je naveo, treba se ozbiljno zalagati za što šire učešće velikog broja javnih subjekata – političkih, sindikalnih, nevladinih organizacija, mnogih nezavisnih asocijacija, posebno uglednih i kredibilnih ličnosti iz javnog života itd. 

„Nedavno, tokom prvomajskog praznika, učestvovao sam na protestnoj šetnji u Podgorici u organizaciji nezavisnog sindikada, i podrazumjeva se da ću učestvovati na svim ozbiljno organizovanim protestima za ideje i vrijednosti slobode, socijane, pravne i odgovorne države, borbe za dekriminalizaciju crnogorskog društva, ukratko za ciljeve neophodnih demokratskih promjena u Crnoj Gori“, kazao je Lekić. 

Na pitanje kako vidi reizbor Ranka Krivokapića za lidera Socijaldemokratske partije (SDP), i koliko je pobjeda struje koju je on zastupao dobra za eventualne razgovore sa opozicionim predstavnicima, on je ocijenio da to nema nikakvog značaja ako ta stranka „nastavi po starom“.

“Krivokapićeva pobjeda nema nikakvog značaja ako ta stranka nastavi po starom“ (arhiva rtcg.me)

„Ako se sve nastavi po starom, a nemamo sigurnih pokazatelja da se to neće dogoditi, onda pobjeda ove ili one struje nema nikakav značaj, predstavljajući samo još jednu političku priredbu pretežno demagoških boja“ naveo je Lekić.

Prema njegovim riječima, kongres je protekao u borbi za bolju prošlost, dok su suštinska savremena pitanja izbjegnuta. 

„Izbjegnut je jasan osvrt, i to su bile nadrelane dimenzije kongresa, na višemjesečno i sistematsko medijsko demonizovanje i pljuvanje predsjednika SDP i njemu lojalnih saradnika od sistema specijalnih medijskih službi i punktova iza kojih, kao što to cijela Crna Gora zna, politički i finansijski stoji glavni gost na istom kongresu“, precizirao je Lekić.

S druge strane, kako je naveo, u toj igri licemjerstva bez presedana u crnogorskoj istoriji, predsjednik Demokrastke partije socijalista dijeli komplimente SDP-u, nudeći da zajedno preskoče sve neprijatne bilanse i teme iz oblasti realnog stanja ekonomije, kriminala i korupcije. 

„Recimo da preskoče onu o ukradenih 800 milona iz KAP-a, javno saopštenu od predsjednika SDP, tako što će zajedno nastaviti da sakralizuju jednu još uvijek i neslučajno nestiglu pozivnicu koja dobija značenje nove istorijsko herojske drame ove države“, kazao je Lekić. 

Možda bi, smatra on, imali veće šanse da izbore tu „pozivnicu“ upravo kada bi raspravili pitanja pljačke u KAP-u, kontrolu partijske politike nad pravosuđem, izborne skandale iz sistema afere Snimak, velike gubitke države zbog čašćavanja vladinih prijatelja takozvanim garancijama, finansiranje politički korumpiranih medija novcem građana.

„Jer, ni u jednoj zemlji NATO takva pitanja ne bi moglo proći bez nekog pravno političkog ishoda“, naglasio je Lekić. 

On je podsjetio da periodične javne ocjene o u dubokoj krizi u zemlji, o haosu u ekonomiji koja je dobrim dijelom u kandžama tajkunsko profiterskog kriminala i sistemske korupcije, „nijesu strane djelovima SDP-a i njenom predsjedniku“.

„Da li će ta partija, ili neka njena struja sa kongresa, htjeti i imati hrabrosti da učestvuje u široj pobjedi građanske demokratije u Crnoj Gori, u formiranju pokreta većine u interesu većine – sve je to njena stvar i njena javna odgovornost. Na opoziciji nije da se nada ili čeka SDP, već da izgrađuje takav pokret, razumije se, izgrađivanjem i sebe kao zrele i kompetentne alternative“, zaključio je Lekić. 

(Rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com