MATARELA: Crna Gora je spremna za NATO - Volim Podgoricu

MATARELA: Crna Gora je spremna za NATO

Predsjednik Italije Serđo Matarela stigao je danas u zvaničnu posjetu Crnoj Gori. To je prva posjeta italijanskog predsjednika Crnoj Gori nakon 32 godine. On je na Cetinju rekao da je Crna Gora spremna za NATO.

Matarelu je na Cetinju  uz najviše državne počasti dočekao crnogorski predsjednik Filip Vujanović. Tokom razgovora sa predsjednikom Vujanovićem, istaknuto je da su odnosi dvije države intenzivni i bliski.

Predsjednik Vujanović poručio je nakon sastanka sa italijanskim kolegom da je današnja posjeta delegacije iz Italije, na čelu sa šefom države Matarelom, istorijska.

“Ova posjeta je istorijska, jer je prva posjeta predsjednika Italije Crnoj Gori nakon obnove crnogorske nezavisnosti. Želim da iskažem posebnu radost, jer je danas ovdje predsjednik Serđo Matarela, koji uživa poseban ugled u Italiji, i čija je posjeta u personalnom smislu čast Crnoj Gori. Ova posjeta je istorijska, jer je prva posjeta italijanskog predsjednika nakon 32 godine”, kazao je Vujanović.

On je podsjetio na istorijske veze Crne Gore i Italije, koje su vjekovima postojale i koje su bile posebno intezivne, snažne i bliske u vrijeme Kraljevine Italije i Kraljevine i Knjaževine Crne Gore.

“Ova posjeta je istorijska, jer je predsjednik Matarela potpisao Zakon o ratifikaciji sporazuma o strateškoj saradnji Crne Gore i Italije. Mi Italiju doživljavamo kao strateškog partnera i naši razgovori su bili u sadržaju afirmacije naše bliskosti. U Crnoj Gori su prisutne velike italijanske kompanije, sa ozbiljnim investicijama. Italija je u posljednjih deset godina investirala 580 miliona eura u Crnoj Gori i u posljednjih pet godina je ubjedljivo najveći investitor u Crnoj Gori”, rekao je Vujanović, koji se zahvalio predsjedniku Matareli na podršci na evropskom i evroatlantskom putu Crne Gore.

Italijanski predsjednik Matarela je iskazao zadovoljstvo što je danas u Crnoj Gori. Uvjeren je da Crna Gora na dobrom putu kada su evroatlantske integracije u pitanju.

“Dvije države su ujedinjene velikim prijateljstvom  i saradnjom u sadašnjem vremenu, ali i zajedničkom budućnošću u integracijama u NATO i Evropsku uniju. Mi smo uvjereni da Crna Gora treba da uđe u NATO. Crna Gora zaista ima stratešku poziciju i spremna je za ulazak u Alijansu i nadamo se da će se to što prije dogovditi. Što se tiče EU, Crna Gora je u procesu pregovora. Otvoreno je puno poglavlja, dva su već zatvorena”, kazao je Matarela.

On je iskazao zadovoljstvo što je prvi predsjednik Italije koji je stigao u Crnu Goru nakon obnavljanja nezavisnosti.

“Italija i Crna Gora su prijateljske zemlje i to prijeteljstvo će se i dalje razvijati”, poručio je Matarela.

Italijanski predsjednik će se danas sastati i sa predsjednicima Vlade i Skupštine Crne Gore Milom Đukanovićem i Rankom Krivokapićem nakon čega će napustiti zemlju.

(rtcg/foto:anadolija)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com