Medojević Lukšiću: Tražiti od Njemačke privremene radne dozvole za azilante - Volim Podgoricu

Medojević Lukšiću: Tražiti od Njemačke privremene radne dozvole za azilante

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević uputio je ministru vanjskih poslova i evropskih integracija Igoru Lukšiću pismo u kome traži da on hitno pokrene bilateralne razgovore sa odgovarajućim institucijama Njemačke u cilju postizanja bilateralnog sporazuma o privremenim radnim dozvolama za državljane Crne Gore, kako bi naše izbjeglice u toj državi mogle da u izvjesnom periodu nesmetano borave i da tokom tog boravka rade u toj državi.

“Istovremeno od vas tražim da na Vladi odmah inicirate donošenje neophodne odluke i platformne za takve bilateralne razgovore. Tokom prethodnih šest mjeseci iz opština Rožaje i Bijelo Polje, kao i iz drugih sjevernih opština, iselilo, po njegovoj procjeni oko 6 – 7.000 građana, a najveći broj njih je u proceduri traženja azila u nekoliko različitih gradova u Njemačkoj”, naveo je Medojević.

“Razlozi za ovo masovno iseljavanje su dobro poznati: ekstremno siromaštvo, nepravda državnih organa i osjećaj potpune besperspektivnosti. PzP i DF su više puta javno upozoravali Bošnjake sa sjevera Crne Gore, i ukazivali na katastrofalne posljedice koje će decenijska politika koju su sprovodile DPS-SDP-BS vlade, proizvesti na sjeveru naše države”, kazao je Medojević.

Prema njegovim riječima, situacija koju trenutno imamo jeste ta da za iseljene porodice boravak u Njemačkoj i drugim evropskim državama predstavlja značajan korak naprijed, i bitno poboljšanje njihovih životnih i drugih uslova.

“Oni su u izbjeglištvu pronašli minimum građanskog i ljudskog dostojanstva koji im vaše vlade nijesu obezbijedile u njihovom zavičaju. Dva su problema koja prijete da to njihovo izbjeglištvo pretvore u kratkotrajnu i neuspjelu avanturu. To izbjeglištvo u koje su krenuli sa ogromnim rizikom, vodeći cjelokupne porodice, što najbolje ilustruje dubinu očajanja u kome se ti ljudi nalaze”, istakao je Medojević.

Lider PzP naglašava da je, upravo zahvaljujući naporima Lukšićevog ministarstva, Crna Gora od strane evropskih država prepoznata kao funkcionalna demokratija, i prihvaćena da bude država u procesu evropskog integrisanja.

“To je formalni razlog zbog kojeg izbjeglice sa sjevera Crne Gore nemaju gotovo nikakve šanse da, pri postojećem stanju stvari, dobiju azil u zemljama EU. Zbog toga od Vas tražim da Vladi odmah predložite donošenje odgovarajuće Odluke i neophodne Platforme za bilateralne pregovore sa vladom Njemačke. Cilj pregovora bi bio definisanje bilateralnog Sporazuma o privremenom regulisanju boravka i rada naših državljana koji su izbjegli u Njemačku. Smatram da ova palijativna mjera predstavlja minimum koji je vaša Vlada dužna da učini u cilju olakšanja položaja ogromnog broja naših izbjeglica u Njemačkoj”, zaključio je u pismu Medojević.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com